Enhetschefer slutar i protest mot vårdval

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-26

Borgarna: En succé Vårdcentralerna: Ett fiasko

Annika Karlsson, på vårdcentralen i Jordbro, är en av de fyra verksamhetschefer som sagt upp sig.

Fyra vårdcentralschefer har redan sagt upp sig i protest. Men landstingsmajoriteten tar kritiken mot Vårdval Stockholm med ro.

– Om de fick fler att välja deras mottagningar skulle resultaten se annorlunda ut, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp).

Två månader har gått sedan Vårdval Stockholm trädde i kraft.

En succé som gör vården tillgängligare, menar den borgerliga landstingsmajoriteten.

Fiasko, hävdar vårdcentralerna i flera av länets socialt utsatta områden, där den extra socioekonomiska ersättningen tagits bort.

– Vi tar emot samma antal patienter fast med betydligt mindre resurser, och det är extremt svårt att få ihop, säger Annika Karlsson, verksamhetschef för vårdcentralen i Jordbro.

Hon har nu sagt upp sig från sin tjänst. Precis som verksamhetscheferna i Skärholmen, Flemingsberg och Alby.

Biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) anser att det är upp till vårdcentralerna att locka patienter till sina mottagningar.

– Då skulle resultaten se annorlunda ut. Visar man att man är tillgänglig kommer också inkomsterna. Nu får man ersättning när man tar hand om patienter som gör ett visst val, förut fick man inte det, säger hon.

Fyra enhetschefer har sagt upp sig i protest. Vad säger det om reformen?

– Bilden är inte entydig. Att det finns tre vårdcentrals-chefer som sagt upp sig innebär inte att alla andra vårdcentraler i utsatta områden tycker att det är ett dåligt system.

ANNONS