Varning för svaga isar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-02

Tillbud både i Karlskrona, Västerås, Uppsala och utanför Stockholm

Kallt och klart väder har inneburit perfekta förutsättningar för starka isar.

Trots det har flera olyckor inträffat under fredagen och nu varnar Svenska Livräddningssällskapet för att isarna inte är tillräckligt starka.

– Vi är ofta för optimistiska när vi ser att någon annan går på isen tror vi att det är klart, säger Karin Brand, Svenska Livräddningssällskapets Generalsekreterare.

Efter ett larm om att två skridskoåkare gått genom isen vid Roparudden norr om Stockholm påbörjades en stor räddningsinsats.

Strax innan två tog sig männen upp och värmde sig senare, frusna men oskadda, i en närliggande bastu.

I Karlskrona hamnade en man och hans hund i vattnet vid Stora Hammar på Torhamnslandet.

Hunden dog

Enligt uppgifter ska han ha försökt rädda sin hund som gått genom isen. Hunden överlevde inte.

– Det var grannar som hörde hunden skälla som larmade. Hade de inte gjort det hade vi nog aldrig hunnit rädda mannen, säger brandmästare Billy Åkerström.

Utanför Västerås gick tre personer genom isen på två olika platser mellan Norra Björnö och Östra Holmen.

Räddningsinsats med svävare

– Sjöräddningssällskapet gick ut med svävare för att ta i land kvinnan, men kom tillbaka med tre personer. De hade gått igenom isen på ett annat ställe, men hade tagit sig upp själva och gått över isen till den här platsen, säger Sten-Erik Pettersson vid Sjöräddningscentralen till TT.

Senare på eftermiddagen gick ytterligare två personer genom isen utanför Västerås, ungefär i samma område som vid de tidigare olyckorna.

– En tog sig upp själv, den andre var kvar i vaken när svävarna kom fram, säger Sten-Eric Petersson, räddningsledare vid Sjöräddningscentralen.

Räddningstjänsten drog upp personen och gjorde hjärt-lungräddning på plats.

Medvetslös

– Båda kördes sedan med ambulans från fastlandet. En av dem var medvetslös under transporten in, säger Petersson till TT.

Svenska Livräddningssällskapet manar nu till försiktighet.

– Vi har haft en period med kallt väder vilket är en föruttsätttning för fina isar. Men jag tror att vi är för optimistiska. Använd gärna en ispik och kontrollera tjockleken först innan du beger dig ut, säger Karin Brand.

Minst tio centimeter

Hon säger att en säker is ska vara minst tio centimeter tjock för att vara bärig.

– Framförallt är det viktigt att kontrollera isen vid bryggor, inlopp och utlopp och överallt där det är rörelse i vattnet. Till exempel vid vass och vid sund. För att vara säker på isarna behöver man ha kunskap, utrustning och sällskap, säger hon.