Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Gaskrisen nära en lösning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-09

EU-observatörer till Ukraina för att övervaka gasleveranserna

Om tidigaste tre dagar kan Europa få den ryska gasen tillbaka.

I dag anlände observatörer från EU till Ukraina för att övervaka gasledningarna från Ryssland.

Och nu tillåter Ukraina att även ryssarna deltar i övervakningen.

Medan vinterkylan plågat Europa har förhandlingarna om den ryska gasen via Ukraina fortsatt. I går möttes ledare för ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz i Bryssel tillsammans med EU-kommissionen.

Ryssarnas krav för att släppa på gasen igen: Oberoende övervakare från EU med full insyn i gasleveranserna via Ukraina.

Kräver rysk närvaro

Dessutom har man krävt att ryssarna själva ska få delta i övervakningen. Ukraina har hittills sagt nej till ryskt deltagande. Nu har man ändrat sig.

– Vi är inte emot närvaro av observatörer från Gazprom, säger Valentin Zemljanskij, pressekreterare för Naftogaz enligt nyhetsbyrån Rianovosti.

De får sällskap av övervakare från EU som i dag reste till Ukraina. Men även om de kan börja sitt arbete med en gång kommer det enligt EU-kommissionen att ta tre dagar innan den ryska gasen åter når de drabbade länderna i Europa.

Bråkar om priset

Gasbråket mellan de båda länderna kulminerade vid nyår eftersom man inte kom överens om priset. Ryssland kräver marknadsmässiga priser för sin gas medan Ukraina även i fortsättningen vill betala ett lägre pris. Ryssarna har dessutom anklagat Ukraina för att stjäla av den gas som egentligen ska vidare till Europa. I förrgår ströps gasen via Ukraina till övriga Europa helt.

För många länder i främst östra Europa har gaskrisen lett till stora problem eftersom den ryska gasen är så viktig för bland annat uppvärmningen.