Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Därför gifter de sig inte nästa år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-19

Prinsessorna i öppet bråk – Madeleine vill skynda på bröllopet

inget uppskattat val Att Daniel Westling är en ”vanlig” svensk är inte helt oproblematiskt för kungapart och det hindrar ett giftermål. ”Kungen ser problem i att Victoria gifter sig med en vanlig svenne”, säger Aftonbladets hovreporter Catarina Hurtig.

UD:s tro på att Daniel och Victoria ska gifta sig är så stark att de begärt extra pengar i budgeten.

Men det blir inget kungligt bröllop 2009.

Victoria väljer själv att vänta.

Daniel Westling, 35, tycker inte om att resa.

Han vill inte klippa band.

Och han ogillar representationsmiddagar.

Ett medvetet val

Aftonbladet kan i dag avslöja att kronprinsessan Victoria, 31, medvetet väljer att tills vidare inte låta Daniel Westling bli mannen som ska gå bredvid – eller snarare två steg bakom – henne genom livet. Detta trots att Utrikesdepartementet förra hösten la fram en treårspromemoria och bad om extra miljoner för ”beredskap för bröllop i kungahuset”.

Enligt flera personer i kretsen kring hovet ligger ett bröllop längre fram i tiden. En del av dem är inte säkra på att bröllopet blir av.

–?Oavsett vad alla tror så finns det just nu inga som helst planer på ett bröllop nästa år, säger en person.

Stort säkerhetspådrag

Inför ett kungabröllop måste förberedelser göras i extremt god tid. Kungligheter och dignitärer från hela världen ska bjudas in – och svara. Ett av de största säkerhetspådragen i modern svensk tid ska planeras, och tv ska förbereda direktsändningar.

Hovet bekräftar

Inget av detta är förberett, och hovets presschef, Nina Eldh, bekräftar att det inte är aktuellt med ett bröllop.

–?Det finns inga uppgifter om något sådant, säger hon till Aftonbladet.

Anledningen till att bröllopet dröjer är, enligt uppgiftslämnarna, att Victoria och Daniel fortfarande – efter närmare sju år tillsammans – har två problem som måste lösas innan fästmannen kan bli en officiell medlem i kungafamiljen.

Daniels ovilja till en kunglig roll.

Gymägaren är inte bekväm i offentliga sammanhang, utan trivs bättre på golfbanan, i naturen, eller på jobbet.

? Daniels relation med kungafamiljen.

Kungen och Silvia uppskattar inte, även om de vill ge sken av motsatsen utåt, sin dotters val av man fullt ut, och kungaparet vill inte stressa Victoria att gifta sig med Daniel Westling.

”Inget personligt”

–?Det är inte honom som person som de är tveksamma till. Fast det är klart att kungen ser ett problem i att Victoria gifter sig med en vanlig svenne, säger Aftonbladets hovreporter, Catarina Hurtig.

Men en som inte uppskattar att beslutet drar ut på tiden är prinsessan Madeleine. De båda systrarna har flera gånger drabbat samman i frågan, och det har smällts i åtskilliga dörrar på Drottningholm. Madeleine vill, enligt uppgift, ha barn med stora kärleken Jonas Bergström, 29, och kunglig praxis förbjuder en graviditet innan hon är gift.

”Önskan från hovet”

–?Det finns ingen regel om att kronprinsessan måste gifta sig innan hennes syster gör det. I Danmark gifte sig till exempel Joachim nästan tio år före kronprins Frederik, men jag har hört att det finns en önskan från hovet att Victoria ska vara först till altaret. Det blir en bromskloss för Madeleine, som är väldigt barnkär, säger Catarina Hurtig.

Kan inte skilja sig

Hon påpekar att kronprinsessan måste vara helt säker den dagen hon till slut säger ”ja”.

–?Victoria kommer aldrig någonsin att kunna skilja sig, säger hon.