Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Orbán: Ännu inget krig i Ukraina

TT-AFP

Publicerad 2023-12-21

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på sin årliga presskonferens.

Ungerns ledare Viktor Orbán svingade verbala slagträn på en presskonferens.

Något krig pågår inte i Ukraina förrän Ryssland så säger, enligt EU-landets premiärminister.

Han ställde också diagnosen att västdemokratier plågas av sjukdom.

På den årliga presskonferens i Budapest på torsdagen valde Ungerns kontroversielle premiärminister att själv förstärka bilden av en Moskvavänlig populist. Om det ryska, fullskaliga invasionskriget i Ukraina valde Orbán ryska formuleringar:

– Det är en militär insats, så länge som det inte finns någon krigsförklaring mellan de två länderna. När Ryssland förklarar krig mot Ukraina, då är det ett krig.

Orbán utvecklade påståendet med ett längre resonemang.

– I strikt mening så ska vi glädjas åt att det inte är något krig. Om det var ett krig så skulle det kräva allmän mobilisering och det vill vi inte önska någon, sade Orbán.

Sjukdom i demokratier

På presskonferensen ställde han också en sjukdomsdiagnos över flera demokratier i västvärlden. Utan att direkt nämna ländernas namn, pekade han ut USA, Tyskland och Polen.

Orbán konstaterade att ”underliga saker händer i västvärldens demokratier i dag” och gav sedan vissa hintar om vilka länder han avsåg. USA var ett, och Orbán hänvisade till de rättsliga processer som kan stoppa förre presidenten Donald Trump att ställa upp i val.

– Vi måste vara uppmärksamma för det finns västdemokratier som, om jag förstår rätt, med juridiska hinder vill stoppa en av de mest omtyckta presidenterna att åter ställa upp.

Orbán kritiserade sedan Tyskland utan namns nämnande:

– Det finns ett annat land, nästan lika viktigt, där ett parti med stor parlamentarisk närvaro, står under bevakning av landets underrättelsetjänst.

Natointervention aktuell?

Det tyska extremhögerpartiet AFD kan bevakas efter ett utslag i en domstol i Köln för ett drygt år sedan.

Sedan angrep Orbán Polens nytillträdda regering under ledning av Donald Tusk. En av regeringens första åtgärder var att byta ut flera mediechefer för bland annat public servicebolag som anses vara tillsatta av politiska orsaker av det tidigare regeringspartiet Lag och rättvisa.

– Om allt detta skulle ske i Ungern så skulle kanske Natotrupper redan ha intervenerat – vilket väcker frågan om dubbelmoral, sade Orbán.

Den kontroversielle ledare för Fideszpartiet har flera gånger hamnat på direkt kollisionskurs med EU i Bryssel sedan makttillträdet 2010.

2022 varnade Europaparlamentet för att Ungern inte längre var en fullt utvecklad demokrati som bröt mot flera av EU:s demokratiska normer.

Flera journalister från oberoende medier portades från presskonferensen.