Antalet dödade stiger i Iran – internet nere
Publicerad 2022-09-23
Iran fortsätter att skakas av de protester som följt av en 22-årig kvinnas död i häktet.
Nu rapporteras det att regimen har stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan.
En allt högre dödssiffra redovisas till följd av de protester som har skakat Iran under den senaste veckan. Hittills uppges åtminstone 17 personer ha dödats – men internationella organisationer gör gällande att dödstalet är ännu högre.
Protesterna bröt ut när en 22-årig kvinna som gripits av den islamiska diktaturens moralpolis omkom i häkte. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.
Internet nedstängt
Kvinnor i Iran blottar sina huvuden, bränner sina slöjor och ropar slagord som "Kvinna, liv, frihet". Andra publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.
I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran nu stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp, rapporterar The Guardian.
Sociala medier är avgörande för att mobilisera demonstranter, inte bara för att samordna sammankomster utan också för att förstärka motståndet, säger Azadeh Akbari som forskar i cyberövervakning vid universitetet i Twente i Nederländerna till tidningen.
En iransk aktivist som lever i exil i Spanien säger att hon är orolig för att tilltaget allvarligt hotar säkerheten för dem som protesterar.
Under de senaste protesterna stängde regeringen av internet i flera dagar i taget. Under den tiden dödades och arresterades demonstranter."Ska utredas"
Irans president Ebrahim Raisi säger att kvinnans död ska utredas, men anklagar samtidigt västmakterna för hyckleri.
Var så säker, den kommer definitivt att undersökas, säger Raisi till reportrar i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst.
Samtidigt framhåller han att rättsläkarens rapport inte pekar på polisövergrepp.
Sanktioner
Samtidigt meddelar USA att man riktar sanktioner mot Irans moralpolis. I ett uttalande säger USA:s finansminister Janet Yellen att den är ansvarig för den iranska kvinnans, Mahsa Amini, död.
"Mahsa Amini var en modig kvinna vars död i moralpolisens förvar var ännu en brutal handling av den iranska regimens säkerhetsstyrkor mot sitt eget folk", säger Yellen.
Tyskland kallar angreppen på de iranska kvinnorna för en "attack mot mänskligheten".
Vi är på de iranska, modiga kvinnornas sida, säger den tyska utrikesministern Annalena Baerbock till reportrar i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst.
Väcker känslor
Kvinnornas protester väcker även känslor utomlands, och stödprotester har ordnats på olika håll i världen. Många iranska kvinnor som bor utomlands känner att Aminis öde lika gärna kunde ha varit deras egna.
Hon åkte till Teheran för att träffa sin familj. Jag sade till min mamma att det lätt hade kunnat vara jag, eller min syster, eller min kusin, säger 48-åriga Sara som i dag är lärare i Frankrike.
Protester har genomförts förut i Iran, men analytiker tror att dessa protester utgör en ny utmaning för det islamiska systemet under Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei, eftersom de nu äger rum över hela landet och har ett bredare stöd.
Oklara uppgifter
Både demonstranter och poliser sägs ha blivit dödade, men man redogör inte närmare för när, var eller hur det har skett.
Tre militärpoliser uppges ha blivit skjutna eller huggna till döds i Tabriz i nordväst, i Qazvin utanför Teheran och i Mashhad i nordost. Från myndighetshåll tillbakavisas alla uppgifter om att säkerhetsstyrkor skulle ha orsakat demonstranters död.