Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Mörka drunkningshelgen – minst fem döda

Uppdaterad 2021-07-27 | Publicerad 2021-07-25

Minst fem personer har drunknat i Sverige inom loppet av drygt ett dygn.

Samtidigt har drunkningstillbuden rasat in runt om i landet under veckan.

– Kommunerna måste ta ansvar. Vi kan inte se sommar efter sommar hur människor omkommer när de går och badar, säger Mikael Olausson på Svenska livräddningssällskapet.

Vanligaste drunkningsorsakerna: "Simkunnighet är en färskvara"Vanligaste drunkningsorsakerna: "Simkunnighet är en färskvara"

En kvinna i 70-årsåldern drunknade i Flen vid klockan 11 på lördagen.

Drygt 24 timmar senare hade ytterligare fyra personer, tre män och en kvinna, dött i drunkningsolyckor i Sverige.

Under veckan och helgen har ett stort antal larm om befarade drunkningar inkommit till SOS Alarm.

Omkring 440 personer är inblandade i drunkningsrelaterade olyckor varje år, varav hälften dör. I juni omkom 23 personer i drunkningsolyckor enligt Svenska livräddningssällskapets preliminära sammanställning. Det är det näst högsta antalet på hela 2000-talet.

Juli är generellt den månad då flest dör i drunkningsolyckor. På söndagen slog personer larm i princip varje timme.

– Det är en tragedi för nära och kära som drabbas. Genom våra sammanställningar varje månad kan vi konstatera hur statistiken ser ut och vilken typ av olyckor som sker. Det verkar ha dragit iväg den senaste veckan med tillbud och tyvärr många omkomna, säger Mikael Olausson, områdesansvarig säkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

Under söndagen togs nästan ett larm i timmen emot.

”Tänk om det vore så på lekplatser”

SLS är kritiskt till kommunernas agerande och efterlyser åtgärder. Kommunala badplatser och områden där allmänhet rör sig nära vatten bör kartläggas, enligt sällskapet.

– Det behövs en riskanalys för att få reda på vilka faror som finns. Så fort man vet var det finns risk att åka illa ut kan man informera och peka ut platser som är bra att bada på. I dag vet man inte det, säger han.

SLS efterlyser dessutom information på badanläggningar om vad badvett innebär och att livräddningsutrustning ska finnas tillgänglig.

– Drunkning är en stor folkhälsoutmaning som inte löser sig själv. Men drunkning är samtidigt relativt enkelt att förebygga, inga stora tunga eller dyra åtgärder krävs, säger han.

Mikael Olausson tror att det kan ligga mycket okunskap bakom bristerna men betonar att man nu inte längre kan vänta med åtgärder.

– Man tar för givet att det ska lösa sig ändå. Vi kan inte se sommar efter sommar hur människor omkommer när de går och badar. Tänk om det vore så på lekplatser eller andra fritidsanläggningar. Att 26 personer skulle omkomma på fritidsanläggningar i juli, det är ju otänkbart. Men så ser det ut i dag på våra badanläggningar i Sverige, säger han.

Arkivbild. Minst fem personer har dött i drunkningsolyckor i helgen.

Fler livräddare efterfrågas

I Halmstad hittades en kvinna i vattnet på söndagen. Livräddare som befann sig på stranden gjorde hjärt- och lungräddning, Hon fördes senare till sjukhus med ambulans. Få badplatser i Sverige har i dag livräddare. SLS anser att det finns skäl att placera livräddare på fler stränder som är välbesökta.

– Det ska inte stå livräddare på varje badplats, men på många är det motiverat för det är så pass många besökare och allvarligt typ av vatten. Det kan exempelvis vara djupa strömmar och skiftande bottenförhållanden som allmänhet behöver hjälp med att veta hur de ska hantera. Om olyckan är framme kan livräddarna ingripa, säger han.

SLS betonar även att kommunerna har ett ansvar gällande lagen som skydd mot olyckor. Räddningstjänsterna kan i vissa fall ha en lång framkörningstid när larmet går och inte alltid hinna fram i tid.

– Drunkningsförloppet går så fort. Då är det bra att ha livräddare på plats som en förlängd arm till räddningstjänsten och kan säkra den nödställda till ytan och påbörja återupplivning. I det fallet löser inte kommunerna just nu sitt uppdrag med att skydda befolkningen när olyckan är framme, säger han.

”Drunkning är en stor folkhälsoutmaning som inte löser sig själv”, säger Mikael Olausson, områdesansvarig säkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

DAILY Mörka drunkningshelgen

Aftonbladet Daily med Mikael Olausson, Svenska livräddningssällskapet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Mörka drunkningshelgenMörka drunkningshelgen

Följ ämnen i artikeln