Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Kunskap är allt – men den har sitt pris

Uppdaterad 2013-10-28 | Publicerad 2013-10-27

I Sydkorea är kunskap allt.

Här finns några av världens bästa elever och nästan alla går vidare till högre utbildning.

Men priset de betalar är högt.

– Det är ingen perfekt värld, men jag vill veta mer om hur de resonerar, säger Stefan Löfven (S).

Fokus för Stefan Löfvens första Asienresa som S-ledare är kunskap och handel. En av de saker han ska studera är det som i media fått namnet "det koreanska utbildningsundret".

Sydkorea har gått explosionsartat fort fram när det kommer till att utbilda sin befolkning.

På bara några decennier har man avancerat från att vara ett lågt utbildat bondefolk till att i dag tillhöra den absoluta världstoppen.

Höjer målen

År efter år placerar sig 15-åringarna främst i matte, naturvetenskap och läsförståelse och på bara tio år, 2000-2010, har andelen med högskoleutbildning ökat från 24 procent till 40. Sedan dess har ökningen fortsatt och det nya målet är nu 80 procent.

– De ligger redan betydligt över oss men höjer ändå målen. I en global ekonomi blir kunskap allt mer centralt. Alla kan inte bli akademiker, men betydligt fler borde kunna bli det, säger Stefan Löfven som vill se ett svenskt mål om 50 procent.

I Sydkorea finns dock också en mycket mörk baksida av kunskapskulturen. Med barn som inte sover mer än fyra timmar per dygn eftersom de tvingas plugga i privata kvällsskolor efter avslutad skoldag. Och unga studenter som väljer att ta sina liv på grund av de hårda kraven.

”Läroboksstyrt”

Anna-Maria Martinsson är en av dem som sett nackdelarna av det "koreanska utbildningsundret". Hon är ordförande i Lärarnas Riksförbunds studentförening i Uppsala och var nyligen på besök i Sydkorea där hon deltog i undervisning i fyra olika skolor.

– Det sydkoreanska utbildningssystemet är hårt läroboksstyrt och fokuserat på kunskapstester. Det är väldigt liten interaktion med grupparbeten och utrymme för eleverna. Många elever är väldigt pressade och även för lärarfacken som vill försvara sina medlemmar är livet hårt, säger hon.

Anna-Maria Martinsson höjer ett varningens finger för att titta för mycket på Sydkorea.

– Jag tycker vi måste se farorna i vår egen skolutveckling där vi är på väg åt det hållet med mer kontroll. Nationella prov lägre ned i åldrarna och särskild studentexamen är bara några exempel. Jag tycker man ska fråga sig om det är bra, vad man vill uppnå? Är det att se vem som orkar plugga hårdast eller att få verkliga kunskaper?

Drömmen: Ikea

Stefan Löfven kommer bland annat att besöka Hankuk universitetet i Seoul.

Där finns sedan 40 år tillbaka en svensk fakultet med svensk lektor, svenskt fika och elever som tragglar svenska glosor och drömmer om att jobba på Ikea när det öppnar i närliggande Gwangmyeong nästa år.

– Lärarna på fakulteten är koreaner som i allmänhet har studerat svenska i Sverige och också bott i Sverige i många år. De har haft ett allmänt intresse för Sverige och är i dag bärare av svensk kultur, en av dem översätter till exempel Henning Mankell till koreanska just nu, säger Lars Danielsson, Sveriges ambassadör i Sydkorea.