Stal SVT-ankarets identitet – för att sälja mirakelmedel

Publicerad 2014-05-11

SVT-ankaret Lisbeth Åkerman är rasande.

Hennes identitet har kapats av ett blufföretag – som säljer "mirakelmedel" mot fetma.

– Det är fejk. Fruktansvärt jobbigt är det, säger Lisbeth Åkerman till Aftonbladet.

Blufföretaget försöker sälja ett "mirakulöst" bantningsmedel - som betecknats som "förknippat med säkerhetsproblem" och "olämpligt i livsmedel" av Läkemedelsverket.

I annonserna använder firman bilder på SVT-ankaret Lisbeth Åkerman.

Påstås ge tips

När Facebook-användarna klickar på annonsen skickas de vidare till en sajt där nyhetsankaret uppges "undersöka" om medlet fungerar. Hon står som avsändare för en lång säljtext där hon uppges påstå att mirakelmedlet är "den renaste och mest koncentrerade produkten på marknaden" samt ger rekommendationen att kombinera mirakelmedlet med en "tarmprodukt för att uppnå maximal viktminskning".

Texten avslutas med vad som ska föreställa en personlig hälsning:

"Lycka till med din viktnedgång

Lisbeth Åkerman"

"Strider mot allt"

Men allt är naturligtvis bara bluff.

– Det här skulle jag aldrig någonsin göra i hela mitt liv. Det strider mot allt i mitt journalistiska uppdrag och det känns som att man blir smutskastad, säger Lisbeth Åkerman.

På SVT ser man allvarligt på identitetsstölden och har redan kontakta företaget över mejl under söndagen.

– Det är jätteallvarligt. Det handlar om en av våra mest framträdande nyhetsreportrar. Det här ska inte på något sätt lämna någon skugga på hennes trovärdighet. Nu kommer vi att lägga det i händerna på dem som jobbar på vår juridiska avdelning, säger Magnus Thelander, pr-chef på SVT.

Svarar i USA

Vem som står bakom företaget och det olovliga utnyttjandet av Lisbeth Åkerman som frontfigur är oklart. När Aftonbladet ringer upp ett av de svenska numren som finns listade på sajten svarar en kvinna i Salt Lake City, USA, som säger sig heta Mary. Hon påstår att "massor" av kunder har köpt "mirakelmedlet" och gått ner upp till tio kilo.

Hon säger att det finns flera svenska företrädare för företaget – som dock bara arbetar på vardagar.

– Jag vet inte deras namn, vi bara kopplar kunder till dem när de vill prata svenska, säger Mary.