113 000 barn går i stora barngrupper

Publicerad 2014-01-08

Utredning visar allt större avdelningar på förskolan

Minst 113 000 förskolebarn går i barngrupper med fler än 20 barn.

Miljöpartiet vill därför drastiskt sänka förskolegrupperna till 15 barn – och ge fler tjänster till de förskolor som lyckas.

– Ska vi klara av att vända det här behöver vi fler pedagoger och lärare i förskolan, säger språkröret Gustav Fridolin.

Aftonbladet kan avslöja Miljöpartiets senaste utredning av förskolan. Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av partiet tagit reda på storleken på barngrupperna i förskolorna 2012.

– Vi förbereder oss för att bilda en ny regering efter valet och då kunna göra de satsningar i skolan som behövs för att alla barn ska få en ärlig chans, säger språkröret Gustav Fridolin.

Utredningen visar att 113 000 barn gick i förskolegrupper med fler än 20 barn.

– Det är för stora förskolegrupper. Regeringen har skurit i skolan och förskolan för att i stället ha råd med skattesänkningar, säger Fridolin.

Lärarförbundet oroad

Tidigare har Skolverket rekommenderat ett tak på 15 barn per avdelning. Från och med i år har rekommendationen slopats – för att den inte efterföljs.

Lärarförbundet har protesterat och snarare krävt en skärpning.

– Jag är väldigt oroad för det här. Vi ser att barngruppens storlek bär i väg åt fel håll och förstår att det drabbar barnen, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Samtidigt har förskollärarna sedan nya läroplanen 2010 ett större pedagogiskt ansvar. Barnen ska redan i förskolan få språkligt och matematiskt lärande.

– Förskolan lägger grunden för vidare skolgång i grundskolan. Det blir betydligt svårare när vi ser att barngruppernas storlek ökar, säger Sirén.

MP sporrar förskolorna

Aftonbladet kunde redan i slutet av november avslöja att Miljöpartiet vill satsa 23 miljarder kronor på 10 300 nya medarbetare i skolan för de kommande fyra åren. 6 000 av tjänsterna är tänkta att gå till förskolan.

Nu föreslår MP att de kommuner och privata aktörer som följer Skolverkets tidigare riktlinjer får ta del av den kakan.

– Ska vi klara av att vända det här behöver vi fler pedagoger och lärare i förskolan, säger Gustav Fridolin.

MP vill även nå målet om högst fem barn per vuxen i förskolan.

Aftonbladet har försökt nå biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP) som ansvarar för förskolefrågorna i två dagar.

I går avböjde hon slutligen att kommentera MP:s utredning.

– Hon har inte möjlighet att kommentera, säger Eva-Marie Byberg, vikarierande pressekreterare hos Maria Arnholm.