Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Anställd misstänkt efter vargattack

Publicerad 2014-02-07

Det har snart gått två år sedan en 30-årig kvinna dödades av vargar på Kolmårdens djurpark.

Nu har en av de anställda delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Jag känner ingen lättnad förrän det blir ett avslut, säger en anhörig.

Den 30-åriga kvinnan hade arbetat med vargarna på Kolmårdens djurpark i flera år, sedan de var valpar.

Klockan 11.11 den 17 juni 2012 hittades hon död inne i ett av varghägnen.

Oklar anledning

Kvinnan hade gått in ensam för att arbeta med vargarna när de attackerade henne. Nästan två år senare, trots obduktion, en 500 sidor lång utredning och ett trettiotal förhör med anställda, är anledningen till olyckan fortfarande oklar. Men i tisdags delgavs en anställd vid Kolmårdens djurpark misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Jag kan bekräfta att en person är delgiven misstanke. Det är en anställd, men jag kan inte gå in mer på detaljer, säger Cecilia Chressman, civilutredare vid polisen i Östergötland.

Kan leda till åtal

Hon är mycket förtegen om utredningen kring den 30-åriga kvinnans död.

– Vi har hållit förhör. Även med den som delgivits misstanke. Jag kan inte gå in på vad som är sagt i förhören, säger Cecilia Chressman.
Hon är en av de två hos polisen i Östergötland som har arbetat med utredningen om arbetsmiljöbrott. Den andra är Anders Wallberg, som är arbetsmiljöbrottsutredare.

De knappa resurserna är anledningen till att utredningen tagit sådan tid.

– Vi är två utredare som jobbar med arbetsplatsolyckor. 2011 hände sex dödsolyckor som vi jobbar med. Samtidigt hanterar vi andra arbetsplatsolyckor som inte lett till dödsfall, för hela Östergötland, säger Cecilia Chressman.
Till Norrköpings Tidningar förklarade Anders Wallberg för cirka två veckor sedan varför ett resultat hade dröjt så länge.

– Vargattacken i Kolmården är inte min enda arbetsuppgift. Jag utreder sex dödsolyckor parallellt, den äldsta är tågolyckan i Kimstad 2010 då 18 personer skadades. 2011 inträffade en dödsolycka på Klinga bergstäkt, och även den förundersökningen närmar sig slutet.

Då var ingen person misstänkt för brott i Kolmårdenfallet.

All närkontakt stoppad

För de anhöriga är händelsen fortfarande tung att hantera. Beskedet om att en kollega till den 30-åriga kvinnan är misstänkt för brott river upp sår, säger en anhörig. Helst vill den anhörige bara få ett svar på alla frågetecken. Den fråga som flest sökte svar på när olyckan skedde var varför den 30-åriga kvinnan varit ensam hos vargarna.

– Jag känner ingen lättnad förrän allt är klart. Jag hoppas att de reder ut det här, så att man får ett slut.

Sedan dagen efter olyckan har djurparken stoppat all närkontakt mellan skötare, besökare och vargar.

– Det är så oerhört tragiskt, vi tänker på olyckan varje dag. Vi förstår att den här utredningen tar lång tid, men samtidigt är det en stor påfrestning för alla, både anställda och anhöriga. Vi har vetat att det rättsliga efterspelet kunde fortsätta, säger Mats Höggren, zoologisk chef vid djurparken, till Expressen.