Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Livh om attacken: ”De gjorde det avsiktligt”

Publicerad 2013-08-22

Ann-Margarethe Livh (V) vårdas på sjukhus efter att ha blivit beskjuten i Mogadishu.

Partikamraten Abdirahim Hassan från Husby dödades.

Nu berättar Vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh - som själv skottskadades - om skräcken i Somalia.

– Jag kände hur de sköt och det rann blod, säger hon till Ekot.

Ung Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan, 24, från Husby, i västra Stockholm och Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, 64, var på resa i Mogadishu, Somalia med flera andra när bilen de färdades i prejades av vägen och de blev beskjutna.

"Gjorde det avsiktligt"

Abdirahim Hassan och en somalisk säkerhetsvakt dödades, medan Ann-Margarethe Livh sköts i bröstet.

Hon överlevde och vårdades inledningsvis på Afrikanska unionens fältsjukhus i Mogadishu. Under gårdagen flyttades hon till ett sjukhus i Nairobi.

Från sjukhussängen berättar Ann-Margarethe Livh för Ekot om attacken. Och att hon är säker på att den var riktad mot dem.

– Ja, absolut. De prejade vår bil. Det gjorde de avsiktligt.

Hon berättar att hon var i Mogadishu med ungdomar från Rinkeby för att besöka ett biståndsprojekt som Vänsterpartiet driver.

Lyckades fly

I går eftermiddag hade hon föreläst på universitetet i staden, när bilen hon och tre andra färdades i prejades av vägen och flera män hoppade ur och började skjuta.

Ann-Margarethe Livh beskriver hur männen försökte dra in henne i en annan bil, men att hon stretade emot.

– Jag förstår inte hur jag orkande, men jag höll fast mig i ett säte i vår bil. Och jag kände hur de sköt och det rann blod, och jag såg hur de andra blev träffade. Så sa en man som var med från Sverige: Ann-Margarethe, spring!, säger hon till Ekot.

Det gjorde hon – och klarade sig.

Politikern berättar att hon och de hon reste med bodde och rörde sig i vad som ska vara den säkra delen av staden och att hon innan attacken uppfattade att läget var under kontroll.

"Priset ofattbart högt"

Samtidigt som läkarna sagt att Ann-Margarethe Livh haft tur som överlevde, sörjs Abdirahim Hassan.

– Det är en tragedi och en dag av sorg för Vänsterpartiet. Han var en ung man från Stockholm som var i Somalia inom ramen för Vänsterpartiets internationella arbete. Vi tänker på hans familj och vänner, sa partiets ordförande Jonas Sjöstedt till Aftonbladet i går.

Enligt TT har Vänsterpartiet under morgonen haft sms-kontakt med Ann-Margarethe Livh, som efter omständigheterna mår bra.

Hon skriver att hon tänker på Abdirahim Hassan och hans familj. "Internationell solidaritet är något mer än vackra ord, men ibland blir priset ofattbart högt", skrev hon bland annat i ett sms.

– Hon hoppas kunna komma hem inom några dagar, säger Petter Nilsson, pressekreteraren för Vänsterpartiet i Stockholms stadshus, till TT.