Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

34-årig man dömd för dubbelmorden i Högdalen

Publicerad 2012-06-05

Ruvade på hämnd i ett halvår innan han slog till

Efter att han puttat sin bekant framför tåget gick 34-åringen hem och stack kniven i sin rumskamrat.

I ett halvår ruvade han på hämnd innan han såg sin chans på perrongen.
Efter att han puttat sin bekant framför tåget gick han hem och stack kniven i sin rumskamrat.
Nu har 34-åringen dömts till rättpsykiatrisk vård för dubbelmordet i Högdalen.

Den misstänkte under en häktningsförhandling.

De två morden sågs länge som två separata ärenden trots att de inträffade i närheten av varandra med en halvtimmes mellanrum i Högdalen i november 2007. Det var först när Söderortspolisens cold case-grupp började titta på dem tillsammans som sammanbanden började dyka upp.

I fyra år kunde därför den 34-åriga mannen från Egypten röra sig fritt i samhället innan han spårades och greps uppe på en flyktingförläggning i Skellefteå. Efter att ha pressats i förhör erkände han gärningarna i februari i år.

Såg sin chans

På våren 2007 hade 34-åringen nekats inträde till bönen i sin moské av en bekant. I ett halvår ruvade han på hur han skulle hämnas. När han fick syn på sin bekant på perrongen i Högdalens tunnelbanestation. Inför flera förfärade vittnen knuffade han mannen framför det framrusade tåget.

Därefter gick han hem till lägenheten han delade med fyra andra män. En av dem hade tidigare bett 34-åringen att flytta. Han högg kniven i bröstet på honom så att han dog.

Gick under jorden

34-åringen hade redan tidigare varnat för att han skulle göra något mot någon av de boende i lägenheten.

– Det är väldigt kontrollerat, både hur han planerade och sedan genomförde det säger Hans Strindlund, ansvarig för polisens cold case-satsning.

Efter morden gick 34-åringen under jorden och höll sig undan i fyra år.

Förra veckan avkunnade Södertörns tingsrätt sin dom. Mannen döms till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och ska utvisas efter avtjänat straff.

Blir utsläppt ganska snabbt

Hans Strindlund är kritisk till att tingsrätten valde att döma till vård trots att 34-åringen, enligt honom, både planerat morden och genomfört dem rationellt.

– Jag blir upprörd över att en person som genomför två mord och som så pass rationellt håller sig undan inte ådrar sig fängelsestraff. Om man är sjuk ska man givetvis ha vård. Men den här killen blir utsläppt ganska snabbt, det är jag övertygad om. Jag skulle kunna tänka mig att han är ute inom några år.

Aftonbladet har sökt 34-åringens advokat utan framgång.