Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Dubbelmordet i Högdalen löst

Publicerad 2012-02-04

Pressades till att erkänna

Efter att ha pressats i långa förhör erkände 34-åringen att han hade ihjäl sina två bekanta.

Efter fyra år är dubbelmordet i Högdalen löst.

– Jag betecknar det här som uppklarat, säger utredaren Hans Strindlund.

Den misstänkte under en häktningsförhandling.

Den 2 november 2007 knivmördades en man i sin lägenhet. Samma dag puttades en annan man ut framför ett framrusande tunnelbanetåg och avled. Fram till höstas betraktades de som två skilda ärenden trots att de skedde med en halvtimmes mellanrum.

Det var först när Söderortspolisen i Stockholm tillsammans med tv-programmet ”Efterlyst” tog upp morden igen som polisen började titta på dem som ett dubbelmord.

– När vi hade gått genom de här så har vi arbetat på ett annat sätt. Vi bedömde att det fanns ett samband och att det rörde sig om samma gärningsman, säger Hans Strindlund som ansvarat för cold case-satsningen.

Fick in tips

Efter att fallet tagits upp i ”Efterlyst” fick polisen in tips som stärkte misstankarna mot en 34-årig man som varit aktuell redan 2007 men aldrig kunnat lagföras. 34-åringen bodde i lägenheten tillsammans med den man som mördades och fyra andra. Han var även bekant med mannen som kastades framför tåget.

Mannen spårades till en flyktingförläggning utanför Skellefteå där han greps. Den 10 januari anhölls han och häktades senare.

Pressades i förhör

I mellan åtta och tio timmar har han sedan dess pressats i förhör.

– Man ökar ju trycket hela tiden. Vi har ställt frågor om de här besvärande omständigheterna och vid någon tidpunkt valde han att berätta som det var, säger Strindlund.

Vad motivet till de båda morden varit vill han inte kommentera i nuläget.

– Det är en blandning av olika orsaker. De sakerna tar vi i samband med rättegång, säger Strindlund.