EU-ledarna enas om miljardpaket

Publicerad 2012-06-28

Toppmötet tycks ha gett ett första resultat.

Sent på torsdagskvällen kom EU-ledarna överens om ett "omedelbart tillväxtpaket" på 120 miljarder euro, uppger nyhetsbyrån AP.

Men ännu återstår långa förhandlingar i Bryssel.

En stor del av räddningspaketet antas bestå av befintliga EU-medel som har paketerats om, enligt AP. Pengarna ska gå till angelägna investeringar runt om i EU, för att bidra till tillväxt.

Svåra frågor återstår

Enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kommer beskedet från Bryssel inte att rädda EU från de ekonomiska problemen.

– Men det är en signal till de finansiella marknaderna om att EU tar de här problemen på allvar, säger hon.

I natt fortsätter EU-ledarna diskutera några av de kontroversiella förslag som lagts fram inför mötet, som mer makt till Bryssel, en bankunion och en finanspolitisk union för att rädda euron.

De förslagen kommer att bli betydligt svårare att få igenom, säger Lena Mellin.

– Att tillväxtpaketet gick igenom beror på att det är lättare att komma överens om utgifter än om nedskärningar.

Avgörande möte

EU-ledarna har suttit samlade i ett krismöte sedan i eftermiddags. En av uppgifterna har varit att hjälpa Italien och Spanien vars ekonomier dras allt djupare ner i krisen.

Toppmötet har beskrivits som avgörande för eurons överlevnad. Mest akuta är problemen i Italien och Spanien. Länderna som är två av EU:s största ekonomier tvingas i dag betala så höga räntor på sina lån att det är ohållbart.

Höga räntor för Spanien

I går fick Spanien betala sju procent i ränta för ett tioårslån, vilket kan jämföras med Sverige som betalar 1,03 procent för ett åttaårslån.

Men EU-ledarna är splittrade om hur krisen ska hanteras och euron räddas. Både Spaniens och Italiens premiärministrar vill ha med sig en lösning från Bryssel. Ett räddningsförslag är att låta EU:s krisfonder köpa statsobligationer av dessa länder för att lätta på räntetrycket.

Den modellen vägrar Tysklands Angela Merkel gå med på.

Vill hitta lösningar

Frankrikes president Francois Hollande är dock mer generös mot sina medelhavsgrannar.

– Jag har kommit för att hitta mycket snabba lösningar till stöd för de länder som har de största problemen på marknaden, sade Hollande när han anlände till mötet.

Från Sverige deltar stats­minister Fredrik Reinfeldt (M) och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Toppmötet väntas pågå till sent i kväll. Mötet avslutas i morgon fredag vid lunchtid.