Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Två män åtalade för grov våldtäkt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-14

Ska ha drogat kvinna – och sen filmat övergreppen

Två män, 23 respektive 26 år, åtalades idag för grov våldtäkt vid Örebro tingsrätt.

Männen ska ha drogat och sen våldtagit en 25-årig kvinna och även filmat övergreppen.

– Vi har lyckats återskapa filmer med hjälp från Holland. På dessa ser man hur kvinnan är helt orörlig medan männen är aktiva. Dessa filmer ska spelas upp under rättegången, säger vice Chefsåklagare Kristian Agneklev.

Det var i slutet av juni som den grova våldtäkten ägde rum. Kvinnan träffade männen hos en bekant och gjorde sällskap med dem till annan lägenhet där våldtäkten sen ska ha genomförts.

– Kvinnan säger att hon fått i sig ett sömnmedel, när hon vaknade låg en av männen över henne, berättar Agneklev.

Provtagning visade att kvinnan fått i sig sömnmedlet Fluscand. Spår av ämnet fanns såväl i hennes blod som urin.

Chefsåklagaren tycker att han stark bevisning i fallet.

– Vi har en bra målsägande och vittnen som sett kvinnan både innan och efter våldtäkterna. Men bevisningen blir extra stark tackvare att männen filmat delar av övergreppen och att vi lyckats återskapa dessa filmer med hjälp av Skl (Statens kriminaltekniska laboratorium) och kollegor i Holland, säger Kristian Agneklev.

Männen har suttit häktade sedan i mitten av juli. Rättegången sker nästa torsdag. Fälls männen för grov våldtäkt är minimistraffet lägst fyra år. Chefsåklagaren har för avsikt att yrka på ett sexårigt färngelstraff för de båda männen.

– Med tanke på att de är två som våldtar flickan och den hänsynslöshet de har visat henne finner jag de bör ha ett strängare straff än minimistraffet, säger Agneklev.