Borg skjuter bort ansvar för Nuonköp

Publicerad 2013-02-14

Regeringen har fått stenhård kritik för Vattenfalls köp av det nederländska bolaget Nuon för 97 miljarder kronor.

Men enligt Anders Borg har man inte gjort något fel.

– Vi har inte tappat 95 miljarder som Stefan Löfven påstår, säger finansministern.

Regeringen gjorde vad den skulle när Vattenfall köpte nederländska Nuon för 97 miljarder kronor, enligt finansminister Anders Borg (M). Ansvaret låg hos bolagets styrelse.

Borg förstår inte kritiken från oppositionen, säger han.

– Vi har inte tappat 95 miljarder som Stefan Löfven påstår, det väcker frågetecken om hur han tänker, sade Borg till journalister efter den växande kritiken mot Nuonaffären 2008 som byggde på, som det verkar, orealistiska prognoser.

”Maud varnades”

Regeringen har på senare tid, främst genom Svenska Dagbladets genomgång av Sveriges hittills största köp genomfört av ett statligt bolag, fått många frågor om bedömningarna som gjordes inför köpet. Redan i samband med köpet fanns det röster som hävdade att priset var alldeles för högt och uppgifter säger nu att näringsminister Maud Olofsson (C) varnades för det, eftersom prognoserna som låg till grund för köpet om elprisutveckling var alldeles för optimistiska.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M), som nu ansvarar för statens ägande i Vattenfall, sade i höstas att bolaget betalade överpris för Nuon.

– Det pris som betalades för Nuon var inte alls rimligt, sa finansmarknadsminister då.

Inget regeringsbeslut

Vattenfall har sedan köpet tvingats skriva ned värdet med 15 miljarder. Ingen vet om det blir mer.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har sagt att regeringen visserligen fattar kollektiva beslut men att det var näringsminister Maud Olofsson som hade kontakterna med Vattenfall inför köpet.

Enligt Borg, som på torsdagen försökte bemöta kritik från S-ledaren Stefan Löfven mot affären, fattades över huvud taget inget regeringsbeslut i frågan. Det är inte så det går till när ett statligt bolag ska göra affärer, enligt Borg.

Finansdepartementet ville ha svar på några frågor inför köpet och de ställdes sedan av Maud Olofsson till styrelsen, enligt Borg.

”Ställde kontrollfrågor”

Anders Borg säger att det fanns "ett antal orosmoment kring den här affären" och det var därför Maud Olofsson efterlyste svar från bolaget. Det handlade bland annat om avkastningsmål och enligt Borg blev svaret att de skulle klaras även efter köpet av Nuon.

– Hon ställde kontrollfrågor. Då ligger ansvaret på styrelsen, inte på Maud Olofsson, säger Borg.

Företagsaffärer som den aktuella är komplicerade och det händer att man tvingas göra nedskrivningar. Men det är inte unikt för affärer under den borgerliga regeringens mandat, hävdar Borg.

– Men det här gäller också de stora investeringar som gjordes under den socialdemokratiska perioden i kol och kärnkraft i Tyskland. Skillnaden är att Nuon är en fungerande del av Vattenfall medan den tyska kärnkraften ska avvecklas och kolkraften måste skalas ned.

TT