Romney har fått oväntade fördelar av stormen

Mötet på flygplatsen i Tampa var Mitt Romneys första riktiga valmöte sedan stormen Sandy drog in över USA.

Alla väntade med spänning på de sista arbetsmarknadssiffrorna före valdagen.

De ger Obama lite extra medvind på upploppet.

Men Mitt Romney har fått oväntade fördelar av stormen.

Obama tröstar en stormdrabbad New Jersey-bo.

”Visst finns det mycket kvar att göra men det går i alla fall åt rätt håll”.

Det har varit president Obamas budskap till de amerikanska väljarna i ljuset av långsamt sjunkande arbetslöshet och vissa tecken på att hjulen i ekonomin börjar snurra snabbare.

I dag fick han ytterligare belägg i form av färska siffror som visar att det skapades oväntat många jobb under oktober månad, 171 000 mot förväntade 125 000. Trenden ser ut att gå åt rätt håll. Konsumentindex är det högsta sedan 2008.

I ett val som handlar mycket om ekonomin ger det Obama lite extra råg i ryggen.

Samtidigt steg arbetslösheten från 7,8 till 7,9 procent. Den siffra som Romney givetvis koncentrerade sig kring. Liksom det faktum att det fortfarande finns 23 miljoner arbetslösa i USA.

Men ekonomiska experter här i USA som kommenterat de färska siffrorna tycker ändå det ser ut som USA:s ekonomi till slut kan  vara på väg att lyfta.

Det ska läggas till den påtagliga medvind Obama fått efter monsterstormen Sandy.

Till och med motståndarna ger Obama högsta betyg för hur den federala regeringen gripit in och stöttat de drabbade delstaterna. Presidenten har dominerat tv-sändningarna med att både visa ledarskap och empati med de drabbade.

Det samtidigt som han effektivt blockerat Mitt Romney från att synas i media. Romney har varit mer eller mindre utraderad. Även senaste dagarna när han dragit igång sina valmöten igen.

Det har satt stopp för det starka momentum Romney haft ända sedan han vann den första debatten.

Nu är det istället presidenten som vunnit pluspoäng vilket också märks på att hans ledning i viktiga Ohio ökat. Nationellt har han knappat in på Romneys försprång. Även om det är så jämt att alla förändringar egentligen håller sig inom den statistiska felmarginalen.

Om arbetslöshetssiffrorna i första hand gynnar Obama så talar stormskadorna om än inte stormen i sig - till Romneys fördel.

Pennsylvania och Virginia är två av de delstater som drabbats hårt av stormen. Båda är så kallade swing states, delstater där det är så jämt mellan kandidaterna att små skillnader i valdeltagande kan fälla avgörandet åt ena eller andra hållet.

Vissa områden i dessa stater kommer inte att ha fått tillbaka strömmen fram till valdagen.

Framförallt är det distrikt med en majoritet av demokratiska väljare som drabbats.

Hur motiverade är de att gå när de inte har ström och därmed inte heller värme. Många har också svårt att få tag på mat och bensin. Använder man då det lilla man har för att köra till vallokalen?

Andra hårt drabbade delstater som New York och New Jersey är tryggt i Obamas händer. Där spelar det inte så stor roll om valdeltagandet sjunker på grund av stormskadorna. Obama kommer att vinna ändå. I Pennsylvania och Virginia kan valdeltagandet fälla avgörandet.

Risken är uppenbar att demokraternas valtal sjunker där vilket i så fall gynnar Romney. Sen är frågan om så många demokrater avstår från att rösta att Romney kan vinna någon av delstater på det.

Med bara några dagar kvar till valdagen gäller det för båda kandidaterna att undvika avgörande misstag. Romneykampanjen kan redan ha gjort ett.

I nya annonser anklagar man Obamas räddningsplan för bilindustrin att istället tvinga fram en flykt av biljobb till Kina.

Men annonserna är så uppenbart lögnaktiga att till och med VD för biltillverkaren Chrysler helt dementerar att han skulle ha några planer på att flytta jobb till Kina.

När till och med direktörerna avfärdar Romney ser det inte bra ut.

Annonsernas utformning visar att Mitt Romney nu är närmast desperat i sina försök att vinna Ohio. Han vet att det aldrig hänt att en republikan tagit hem presidentvalet utan att vinna Ohio.

Obama som genom ett stort statligt hjälppaket bidrog till att få bilindustrin på fötter när den var på väg mot konkurs för några år sedan har tjänat mycket på den insatsen. Romney i sin tur förlorat mycket på att han föreslog att man skulle låta biljättarna gå omkull.

I slutändan kan det fälla honom.