Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Alla vet men Merkel kan fortsätta mörka

Rädd att inte bli omvald nästa år

Grekland får sina pengar.

Angela Merkel slipper erkänna att det är de tyska skattebetalarna som får stå för notan.

Åtminstone till efter valet i Tyskland nästa år.

Det mest intressanta med gårdagens möte i Bryssel var inte att EU och IMF efter 13 timmars förhandlingar gav klartecken till att betala ut 44 miljarder euro till Grekland. Det var aldrig annat än en tidsfråga innan det skulle ske.

Däremot har det aldrig tidigare sagts klart ut från EU att det kan bli aktuellt att efterskänka en del av Greklands skulder. Till och med Tysklands finansminister erkänner nu att så kan bli fallet.

Grekland kan inte betala tillbaka alla sin lån. Statsskulden är helt enkelt för stor. Det hjälper inte att privata långivare tidigare gått med på att skriva av lån eller att EU sänker räntorna Greklands måste betala på sina lån. Grekland kan ändå inte betala av den gigantiska statsskulden som närmar sig 190 procent av BNP. Den växer fortfarande eftersom Grekland har en negativ ekonomisk tillväxt.

Sprängstoff

Därmed står det klart att det många fruktade från början om några år kommer att bli verklighet.

EU:s skattebetalare får stå för notan. Framförallt tyskarna.

Det är politiskt sprängstoff.

Definitivt inget budskap Angela Merkel vill gå till val på nästa år. Därför sker ingen avskrivning av lån redan nu. Istället skjuts det på framtiden så att förbundskanslern ska ha en chans att bli omvald.

Därför tog förhandlingarna så lång tid. Gårdagens möte var det tredje där utbetalningen till Grekland diskuterades och ändå höll man på till långt efter midnatt.

Striden handlade inte om att ge Grekland utbetalningen som de väntat på sedan i juni. Alla verkar ense om att grekerna nu påbörjat åtminstone några av de viktiga reformer som EU kräver och röstat igenom nödvändiga nedskärningar. Istället kivades man om hur det grekiska problemet ska lösas på lång sikt.

”Lata greker”

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde har den senaste tiden varit mycket tydlig med att en del av Greklands skulder måste skrivas av. Tyskland har vägrat gå med på det. Av inrikespolitiska skäl.

Efter den hårda attityd Merkel länge haft mot Grekland kan hon inte plötsligt ställa sig upp och säga att pengarna är borta. Att hon skänkt dem till "lata greker".

Samtidigt måste hon och andra EU-ledare betala priset om de vill att Grekland ska vara kvar i euron. En oordnad statsbankrutt och ett euroutträde skulle helt enkelt kunna bli ännu värre.

Nu lär andra krisländer som Irland och Portugal också vilja ha förmånligare återbetalningsvillkor. Skuldkrisen är långt i från över.