Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Vårdaren stal Annikas pappa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-23

Kvinnan till Annika: "Det är min far, morfar till mina barn och det är jag som har testamentet."

Kvinnan från hemtjänsten "stal" Annikas och Jannes pappa.

När fadern dog beställde kvinnan begravningen – och lade beslag på testamentet.

De riktiga barnen fick inte ens veta att deras pappa hade dött.

UTAN FAR. Annika Olsson fick höra via en bekant – som läst lokaltidningen – att hennes pappa hade dött. Kvinnan från hemtjänsten hade intagit rollen som dotter – och fått testamentet på köpet.

– Hon stal min identitet. Det är så det känns eftersom hon uttryckligen sa till mig att att hon var hans dotter, berättar Annika Olsson för aftonbladet.se på telefon från Mallorca där hon vilar ut efter den senaste tidens turbulens.

Bland det värsta tycker både hon och brodern Janne Winestedt – som är pappans enda nu levande barn – är att de inte fick veta att pappan hade dött.

Kvinnans namn i dödsannonsen

Ingen av dem har bott i pappans hemstad Gävle på flera år. De är båda barn från pappans första äktenskap och under många år var kontakten med honom obefintlig. Men i början av 90-talet återupptogs den och då pappans andra fru gick bort fick Annika frågan om hon ville vara registrerad som närmast anhörig – vilket hon sa ja till.

Trots det fick hon inte reda på att pappan hade gått bort.

– Min före detta fru såg dödsannonsen i Gefle Dagblad. Det var hon som ringde och talade om det, berättar Janne.

I annonsen stod ingenting om pappans riktiga barn.

Däremot hade kvinnan från hemtjänsten satt ut sitt och sin sambos namn.

"Det är min far"

– Efter många påtryckningar från begravningsbyrån ringde hon mig för att berätta att han hade dött, berättar Annika – som säger att hon fick höra mer än så.

Hon är ännu chockad över budskapet hon fick:

– 'Det är min far, morfar till mina barn och det är jag som har testamentet,' sa kvinnan. Hon sa också att jag inte hade någonting med honom att göra och att jag inte fick gå in i hans lägenhet och rota runt.

Annika och Janne valde att sätta in en ny dödsannons med den riktiga familjens namn.

Testementet var utställt på kvinnan från hemtjänsten – och bevittnat av två kolleger till henne – men laglotten tillföll Annika och Janne.

Fick knappt leta minnen

Under bouppteckningen närvarade hemtjänstkvinnans familj.

– Vi ville ha minnen från vår barndom, säger Janne.

Vad som nu kommer att hända vet varken han eller Annika.

Dödsorsaken okänd

– Vi har varit i kontakt med personalchefen på hemtjänsten flera gånger utan att få veta vad som försiggår inom kommunen. Ryktet säger att kvinnan fått sparken, men det är ingenting vi fått veta. Vi känner oss undanskuffade. Det är därför vi vänder oss till tidningen – det här ska inte få förekomma, säger Janne.

– Någon hade kunnat ringa och berätta att han var död. Vi vet inte än i dag vad han dog av. Det är ingen som vill prata med oss.

Enligt Gefle Dagblad, som först uppmärksammade historien, vill den hemtjänstanställda kvinnan inte lämna ut sin version av händelsen.

Lex Sarah-utredning inledd

Aftonbladet.se har sökt ansvariga från kommunen utan resultat.

Till Gefle Dagblad säger man att kommunen har tydliga regler för relationen mellan de anställda och vårdtagarna samt att relationen ska vara professionell.

– Man ska inte blanda ihop sin personliga situation med kundens situation, säger Anita Bjurström, personalchef för omvårdnad Gävle.

En Lex Sarah-utredning är inledd. När den avslutas ska Annika Olsson och Janne Winestedt få information om vad som egentligen skett.