”Han blödde och höll sig mot halsen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

Gänget vingade ner eleverna på knä och knivskar dem

Den ene knivskars i halsen, den andre i kinden.

– Det gick jättefort. Hela skolan såg vad som hände, det var precis utanför fönstren i matsalen, berättar en Erik, som är elev vid Cybergymnasiet.

Han är en av hundratals uppskakade elever som fick gå hem tidigare idag.

Det var två elever i tredje ring i skolan vid Odenplan i centrala Stockholm som överfölls av ett gäng jämnåriga tonåringar vid lunchtid.

Dussintals skolkamrater blev vittnen när 18-åringarna knivskars under pistolhot.

Skrek

Gänget dök upp på skolan en stund innan attacken och många såg dem prata med två jämnåriga elever i skolan.

– Först stod de och pratade inne i skolan. Men då verkade det vara lugnt, det verkade inte vara någon agg, säger Erik.

– Sedan gick de ut och upp på kullen. En kompis till mig hörde att nån i gänget skrek att man inte skulle kaxa. Och så blev de här två tvingade att sätta sig på knä, de blev hotade med något som såg ut som en pistol.

Sedan gick allt mycket fort.

Den ene 18-åringen blev knivskuren i halsen. Den andre blev skuren i kinden innan gänget sprang iväg.

Blödde i halsen

– Det blödde jättemycket. Han som blev skuren kom gående och höll handen mot halsen. Han ringde själv efter ambulans med sin mobil och sa "jag har blivit knivskuren", berättar Erik.

– Den andra som blev knivad kunde själv gå ner till läkarmottagningen här intill. Ingen verkade vara allvarligt skadad, men det är rätt jobbigt att det händer nåt sånt här. Man vill ju inte gå tillbaka till skolan nu direkt.

Rektorn vid skolan har inte velat kommentara överfallet, men skolan har gått ut med skriftlig information på sin hemsida.

– När det här hänt så sa lärarna att vi skulle gå till matsalen, så polisen skulle kunna göra sitt jobb. Sedan kom rektorn och sa att de varit en incident, att två elever blivit knivskurna, säger Erik.

– Rektorn sa att man skulle kontakta alla föräldrar. Och sedan kom lärarna och sa att vi fick gå hem om vi kände oss otrygga.

Cybergymnasiet har cirka 300 elever i åldrarna 15-18 år.

Fotnot: Erik heter i själva verket något annat.