Polisen letade efter Engla –  med spåtanter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-18

Polisen har kritiserats hårt under utredningarna mot Pernilla och Engla.

I förundersökningen avslöjas nu nya uppgifter om vilka arbetsmetoder man använt sig av.

I jakten på Englas kropp använde polisen sig av – spåtanter.

Polisen har fått hård kritik för hanterandet av Pernilla-fallet. Redan ett och ett halvt år före mordet på Engla pekades Anders Eklund ut som möjlig mördare och mycket talar för att han hade kunnat gripas tidigt – om polisen agerat bättre.

Inte heller under utredningen av mordet på Engla har polisen klarat sig unden kritik.

Kontaktas av "professionellt medium"

Bilderna på Anders Eklund i sin röda Saab fick man tidigt, men trots att han var känd sexuell förbrytare dröjde det innan man hämtade in honom till förhör.

Och nu framkommer nya graverande uppgifter om hur polisen arbetade i fallet Engla.

I förundersökningen finns information om hur polisen kontaktats av ett "professionellt medium" som uppger att hon fått en "väldigt stark känsla av att flickan (Engla, reds anm) skall finnas i närheten" av Horndal utanför Uppsala som hon nyss passerat med sin bil.

Trots att polisen tidigare struntat i många tips väljer man att ta det här på allvar.

Poliser lät sig ledas av medium

Tillsammans med spåtanten gav sig två poliser iväg för att titta på den plats som mediet säger "har något med flickans försvinnande att göra".

I polisens anteckningar står att:

"… hon (mediet, reds anm) säger också att hon tror att det är två unga män som har med försvinnandet att göra. Den ena mannen skall vara av utländsk härkomst är 165–170 cm lång har bruna ögon är nagelbitare och är rökare, han skall ha ett avsmalnande lite härjat utseende. Någon av männen skall också ha vistats på behandlinghem och han har problem i skolan. Hon säger också att han skall vara psykiskt instabil och kommer att söka en psykjour."

Många tips från synska

Vid ett annat tillfälle åkte två andra poliser ut för att "kontrollera" ett hus som låg i närheten av den plats som Engla försvann på. Tipset hade man fått från en kvinna som "fått en förnimmelse" av att något skulle vara konstigt. Hon säger sig ha fått en "mycket olustig känsla i kroppen som om något otäckt hänt".

Spåtanterna i exemplen ovan är långt ifrån de enda som polisen mottagit från personer som uppger sig vara synska.

I förundersökningen beskrivs åtskilliga vittnen som talar om att de fått bilder av var Englas kropp finns eller – som i ett fall – att man med slagruta och karta har tagit reda på var hennes försvunna mobil fanns.

Minns inte enskilda beslut

Förundersökningen visar att tipsen från klärvoajanta är åtskilliga. Varför några av dem tilldömts större trovärdighet – och därmed följts upp – än andra vittnesuppgifter framgår dock inte.

Spaningsledare Mats Nygårds säger sig inte minnas hur man tänkte i enskilda beslut.

– Man kollar upp vissa saker som kommer in, andra inte. Det måste man göra. Det sker på förundersökningsledarens inrådan.

Aftonbladet.se har sökt förundersökningsledare Patrik Säflund utan resultat.