Analyserna som kan ge polisen svar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-19

”Vi börjar med att titta efter alkohol, droger och narkotika”

Paret hittades döda efter en fest på sin gård i Viken i Skåne.

Nu väntar polisen på svar från rättskemiska analyser för att få klarhet i vad som hänt.

– Vi börjar med att titta efter alkohol, droger och narkotika, säger Gunilla Thelander, kemist vid Rättsmedicinalverket.

Paret – en 60-årig man och hans 58-åriga sambo – hittades döda efter att ha hållit en fest för ett 30-tal personer på sin gård i Viken i Skåne i lördags.

Det fanns inga tecken på yttre våld mot kropparna och utredarna försöker nu få svar på vad som hänt.

”Analyser”

Polisen – som inlett en förundersökning gällande mord – har hittills förhört ett tiotal av de gäster som var på festen, samt anhöriga och närstående till paret.

– Vi har inget nytt sen i går. Vi väntar på svar från analyserna och från den tekniska undersökningen, säger Annika Nilsson, kommissarie vid länskriminalen och spaningsledare i fallet.

Nu ska Rättsmedicinalverket i Linköping göra rättskemiska analyser av blod- urin- och vävnadsprover och leta efter eventuella spår som kan förklara vad som hänt.

Till att börja med kommer kemisterna att genomföra rutinmässiga kontroller efter alkohol, narkotika och läkemedel, men det kan bli aktuellt att utöka analyserna.

”Diskussioner”

– Det vi diskuterat är att vi ska gå vidare om vi inte kan hitta något som kan förklara döden i de första typerna av analys, säger Gunilla Thelander.

Thelander uppger att hon med rättsläkaren diskuterat analyser för att fastställa om det förekommit gifter i samband med dödsfallen.

– Ja, vi har haft diskussioner om det, men vi kollar det här först, säger hon.

De första analyssvaren kan komma redan i morgon, uppger Thelander.

– Vi kommer att påbörja analyser i dag, och så fort vi vet något så kommer jag att ha telefonkontakt med rättsläkaren, säger hon.

– Jag kommer nog ha en del svar färdiga i morgon som jag kan ringa ned och meddela, säger hon.

ANNONS