Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Stenade kvinna till döds – fem åtalas

Publicerad 2014-07-06

Mördades för att hon gift sig med ”fel” man

Kvinnan var på väg in i domstolsbyggnaden när hon blev överfallen och stenad till döds.

Gravida Farzana Parveen, 25, stenades till döds av släktingar i Pakistan – för att ha gift sig med en man hon själv valt.

Nu åtalas fem för dådet.

Farzana Parveen var på väg in i domstolen i staden Lahore i Pakistan en dag i slutet av maj. Där skulle hon försvara sina make mot anklagelser om att han fört bort henne. Anklagelser framförda av hennes egen familj.

Men den gravida 25-åringen tog sig aldrig in i byggnaden.

I stället mördades hon.

Slogs ihjäl

Ett 20-tal personer, de flesta släktingar till henne, befann sig på platsen.

– Först försökte hennes bröder skjuta henne, men de missade. Hon försökte att fly men ramlade, sa Rana Akhta, som leder polisutredningen, efter dådet enligt TT-AFP.

Efter att Farzana Parveen ramlat fick hennes släktingar tag i henne – och slog ihjäl henne med tegelstenar de beväpnat sig med.

Anledningen till det fruktansvärda dådet ska var att Farzana Parveen gift sig med en man hon själv valt. I landet är många äktenskap uppgjorda.

Rättegången inleds

Nu har fem släktingar till Farzana Parveen åtalats för mordet på henne.

Utredaren Mian Zulfiqar säger att det är hennes pappa, två bröder, en kusin och hennes ex-make som åtalats och att samtliga förnekar anklagelserna om mord och tortyr, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Rättegången kommer att inledas på måndag.

Fallet har uppmärksammats internationellt och belyst våldet mot kvinnor i Pakistan.Hundratals kvinnor dödas varje år i så kallade hedersmord, skriver AP.

I fjol dog 869 kvinnor, enligt den oberoende människorättsorganisationen Human Rights Commission of Pakistan, skriver TT-AFP.

ANNONS