Sverige deltar i EU:s jakt på papperslösa

Publicerad 2014-10-09

Björk (V): "Reva på steroider"

Nästa vecka inleds "Mos Maiorum" – en gigantisk polisinsats över hela EU för att hitta papperslösa flyktingar.

Sverige har tackat ja till att delta.

– Det här är Reva på steroider, ett led i en pågående kriminalisering av papperslösa och flyktingar, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

Den stora insatsen som synkroniseras mellan polismyndigheter i stora delar av EU ska pågå från måndag och två veckor framåt.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) fick i måndags höra talas om projektet, då organisationen Statewatch publicerade dokument från Ministerrådet.

Italien bär nu ordförandeskapet för ministerrådet och insatsen leds av italienska inrikesdepartementet. Syftet uppges vara att samla information för att kunna kartlägga illegal flyktingsmuggling och identifiera och åtala organiserade brottslingar.

– Det finns redan mycket bättre sätt att samla sådan information på. EU:s gränskontrollmyndighet Frontex har bland annat redan så kallade debriefingteam som intervjuar människor i flyktingläger, säger Björk till Aftonbladet.

"De är rättslösa"

Björk ser operationen som ett led i "en pågående kriminalisering av papperslösa och flyktingar".

– Och detta i ett läge då vi har flera krig i vårt närområde, Syrien och Libyen där statsapparaten kollapsat. Då är vår prioritet att sätta i gång en jättejakt på papperslösa, säger hon och fortsätter:

– Det är en jättedålig signal, en signal om att de är rättslösa, när vi i stället borde se till att projektet för att rädda människor ur Medelhavet, Mare Nostrum, fungerar, öppna lagliga vägar in i EU och stötta Italien och Grekland för att få en bättre flyktingmottagning.

Hon jämför med det hårt kritiserade svenska Reva-projektet, där polisen anklagades för rasism då de stoppade personer med utländsk bakgrund, bland annat i tunnelbanan.

– Det här är ett Reva på steroider, och det är fullständigt olämpligt med tanke på de allvarliga brister man såg när Reva genomfördes.

Svensk polis tyst

Björk har försökt få mer information och har tillsammans med kollegor från parlamentsgruppen skickat en fråga till ministerrådet om Mos Maiorum, bland annat om vad som kommer hända de papperslösa som stoppas av polisen.

– Det står ingenstans. Farhågan är att de i flera länder kommer att sättas i de stora fängelseliknande förvaren där de enligt EU-lag kan förvaras uppåt 18 månader i väntan på utvisning.

Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisens centralenhet bekräftar ett svenskt deltagande i operationen, som han i övrigt är fåordig om:

– Vi har en policy att vi aldrig kommenterar varken andras eller våra egna operativa verksamheter, säger han till Aftonbladet.

Anledningen uppger han är att operationerna i så fall skulle riskera störas.

Har ni tagit åt er av kritiken mot Reva?

– Reva är helt fristående från den italienska operationen, och Reva var ett projekt för att effektivisera byråkratin. Det vi fick kritik för var polisens sätt att genomföra inre kontroller, och det har vi tagit åt oss av.

"Var står regeringen?"

Har ni ändrat sättet ni genomför kontrollerna på?

– Vi baserar det fortfarande på lagstiftningen och enligt den är det inte tillåtet att stoppa någon baserat på deras utseende, säger Patrik Engström.

Hur urskiljer ni misstänkt papperslösa för kontroller nu?

– Vi måste ha en grundad anledning, ett tips, uppförande eller beteende och så får vi genomföra kontroller i kombination med annat polisarbete, som rattfyllerikontroller.

Beslutet om svenskt deltagande är fattat under Alliansen, men Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen kommer i dag ställa en interpellation till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om var Socialdemokraterna står i frågan.

– Reva fick kritik av MP, men från S var det helt tyst. Jag vill veta var regeringen nu står. Man har sagt sig vilja öppna upp för lagliga vägar in i EU. Det här är vad jag förstår den fullkomliga motsatsen, det handlar om att jaga de mest utsatta. Ska vi verkligen fortsätta med sådana här rasporfilerade insatser eller ska vi visa att vi fått en ny regering, säger Höj Larsen.

Tio tusen stoppades

Morgan Johansson hänvisar via sin pressekreterare till inrikesminister Anders Ygeman (S), eftersom man räknar frågan som främst polisiär.

Ygemans ger en skriftlig kommentar:
- Det är polisen som beslutar om man deltar i operativa insatser och hur deltagandet ska se ut. Kontroller är ett naturligt inslag i polisens arbete. Polisen har föreskrifter vad som gäller för inre utlänningskontroller, som ska förhindra att kontroller sker på ett sätt som är etniskt diskriminerande.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm uttalar sig dock till Aftonbladet:

– Jag är över huvudtaget kritisk till att EU lägger så mycket resurser på att stänga människor ute och att jaga papperslösa. Det vi behöver är att fokusera på bättre flyktingmottagning och att hjälpa människor. I dagsläget är det största problemet vi har att tusentals människor dör i Medelhavet när de försöker fly.

Vad säger du om att Sverige deltar?

– Det är ett polisiärt beslut och inte ett politiskt. Det vi behöver jobba för politiskt är att förändra prioriteringarna.

Mos Maiorum, latin för "uråldrig sed" eller oskriven lag, är den sjunde stora EU-insatsen mot papperslösa av sitt slag, och resultaten ska presenteras den 11 december.

I september 2013 genomfördes operation "Perkunas", då 10 459 papperslösa flyktingar stoppades av polis.