Reinfeldt och Löfven i slutdebatt inför valet

Publicerad 2014-05-21

Valtemperaturen stiger nu ytterligare inför söndagens EU-val. 

I morgon bitti drabbar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Stefan Löfven samman i en slutdebatt i SVT.

Samtidigt jobbar nu Socialdemokraterna hårt för att få till flera debatter över landet under valrörelsens sista skälvande dagar.

Blott ett par dagar återstår tills de svenska väljarna ska rösta fram vilka som ska representera dem i EU-parlamentet de kommande fem åren. I morgon bitti möts statsminister Fredrik Reinfeldt och hans huvudmotståndare Stefan Löfven i en EU-debatt i SVT:s Gomorron.

En fråga som diskuterats bland alla partier är den om valdeltagandet. I förra EU-valet var det bara drygt 45 procent som röstade vilket kan jämföras med de dryga 80 procent som röstade i riksdagsvalet.

Och även om förtidsröstandet är högre än i förra valet menar Socialdemokraterna att det är för lite drag i valrörelsen. I går skickade partisekreterare Carin Jämtin ett brev till sin motpart inom Moderaterna, Kent Persson.

Vill se debatter över hela landet

Brevet innehöll en utmaning som rör flera debatter runt om i Sverige under valrörelsens sista skälvande dagar.

– Vi vill ha mer uppmärksamhet på valet till Europaparlamentet. Jag känner när jag är ute och kampanjar, och det tror jag Kent Persson också gör, att många inte bestämt sig om de överhuvudtaget ska gå och rösta. Vi måste få upp valdeltagandet, säger Carin Jämtin.

Hon föreslår i brevet att debatterna mellan S och M ska handla om det som enligt S är valets viktigaste frågor: jobben och schyssta villkor på arbetsmarknaden.

– Vi vill att våra sju toppkandidater ska vara med i debatterna och på det temat. Debatterna ska inte vara i Stockholmstrakten utan ute i olika delar av landet.

"Jag hoppas de ser problemet"

Hon hoppas att de moderata företrädarna också tycker att ämnet är mycket relevant.

– Sedan har vi nog helt olika lösningar, både på hur det ska bli fler jobb och hur man ska värna villkoren i Sverige. Men problemet hoppas jag verkligen att de ser. Det är 26 miljoner arbetslösa i Europa och 400 000 i Sverige. Det måste även moderater tycka är ett av Sveriges största problem.

Kent Persson (M) var snabb med att ge ett svar på Jämtins inbjudan.

– Vi utmanar er gärna i debatter i mån av tid och möjlighet, skriver han.

Vill bredda debatten

Men i en kommentar till Aftonbladet säger han också att det vore dumt att begränsa sig till bara ett område.

– Vi diskutera gärna fler ämnen såsom ansvar för ekonomin, företagarfrågor, miljöfrågor, fri rörlighet, landsbygdsfrågor och sysselsättning. Men jag tror inte att S vill debattera EU-skatten som de föreslår i sin valplattform.

Han ställer sig också frågande till den valplanering S genomfört.

– Man undrar ju hur den ser ur när de fem dagar innan ett val kommer på att de vill debattera mot oss. Dessutom har vi flera debatter inbokade med dem redan, säger Kent Persson.

Det är andra gången på kort tid som Moderaterna utmanas inför EU- valet. Senast handlade det om en kaxig hälsning från Miljöpartiet.

I morgon bitti möts statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Stefan Löfven (S) i en duell i SVT klockan 7.15.

Följ ämnen i artikeln