”MP kan bli större än M”

Publicerad 2014-05-19

Med en knapp vecka kvar till EU-parlamentsvalet sticker Miljöpartiet ut hakan.

Partiet tror att det kan bli större än Moderaterna och har lagt upp en särskild valstrategi – att attackera Gunnar Hökmark (M).

– En röst på honom är inte en röst på de nya moderaterna utan de gamla, säger Anders Wallner, partisekreterare (MP).

Den senaste månadens opinionsmätningar inför EU-valet har minst sagt varierat

Trots det tar Miljöpartiet fasta på den senaste som Novus gjort för Sveriges Radio Ekot. Den ger inte partiet högst opinionsläge men en spännande maktkamp med Moderaterna. MP fick 14,9 procent i mätningen jämfört med M:s 16,3 procent. Det innebär att det endast skiljer 1,4 procentenheter mellan de båda partierna.

Enligt MP:s partisekreterare Anders Wallner sänder det en tydlig signal:

– Styrkeförhållandena börjar jämna ut sig och vi tror definitivt att vi har möjlighet att under den sista veckan spurta och klättra förbi.

Tänker sno M-väljare

Miljöpartiet siktar på att vinna över Moderaterna i EU-valet och bli näst största parti efter Socialdemokraterna. Partiet hävdar att det har fler beräkningar i ryggen som talar för en seger. Flera av partiets sympatisörer hävdar att de säkert eller troligen kommer att gå och rösta än Moderaternas.

Senaste DN/Ipsos visade även att miljö och klimat är EU-valets viktigaste fråga enligt väljarna, oavsett partisympatier.

– Det finns en tydlig tendens direkt även från moderata väljare, säger Emma Rung, MP:s kampanjledare.

Därför satsar partiet även på att sno väljare av sin motståndare.

MP tänker gå till direkt attack mot Moderaterna och främst fokusera sig på M:s toppkandidat Gunnar Hökmark.

– En röst på honom är inte en röst på de nya moderaterna utan de gamla och på de ännu äldre konservativa gruppen i Europa som det samarbetar med. Det är abortmotståndare, som kampanjar mot invandring. De har stoppat både miljöförslagen och förslag för Hbtq- och jämställdhetsfrågor, säger Anders Wallner.

”Det är rätt osäkert”

Enligt Wallner finns det en tydlig skiljelinje mellan partierna och det tänker MP:s toppkandidater Isabella Lövin och Peter Eriksson slå hårt på i kommande debatter, bland annat i Aftonbladets Partiprogrammet på onsdag. MP har dessutom känt av Lövin-effekten.

– Moderaterna är väldigt diffusa med vad deras parlamentariker ska göra. De pratar om att EU-politiken påverkar Sverige men det känns mest som en uppladdning inför riskdagsvalet.

Partisekreterare Kent Persson (M) tar MP:s besked med ro.

– Vi har sett i mätningarna att det är rätt osäkert. Det slår rätt stort mellan de olika mätningarna och det är mellan 30 och 40 procent av väljarna som inte vet vad de ska rösta på och därtill hör det ganska många som inte vet om de ska gå och rösta över huvud taget.

Moderaterna inledde sin valspurt i går genom att knacka dörr hos 50 000 personer. Under den kommande veckan ska de avverka ytterligare 100 000.

– Allt handlar faktiskt om att mobilisera sina väljare, säger Persson.

Följ ämnen i artikeln