Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Räddningsledaren: "Jag är lite orolig"

Uppdaterad 2014-08-09 | Publicerad 2014-08-08

Under lördagen väntas vindarna vända, från sydväst till sydost.

Nu fruktar räddningsledningen att branden kan hoppa mer än en kilometer - och "sprida sig ohämmat".

– Jag är lite orolig, det kan jag erkänna, säger räddningsledaren Lars-Göran Uddholm.

Väderprognosen pekar på att vindarna kommer att vända under lördagen – något som kan göra så att branden ändrar riktning.

– Den huvudsakliga vindriktningen hittills har varit sydvästlig vind. Då trycker den mot öster. I morgon kommer vindarna från sydost. Då trycks de tillbaka mot Norberg. Nu jobbar vi för att förstärka begränsningarna där också, säger räddningsledaren Lars-Göran Uddholm.

Situationen är allvarlig eftersom Norberg tillhör det område där räddningsteamet är som svagast.

– Det är ett område som är ganska jobbigt att ta och det är ett område där vi har större orter och byar. Branden kan ta sig ut ur ringen och sprida sig ohämmat. Det är ett område där det inte har brunnit tidigare och det är otroligt torrt i backen. Det finns ingen fukt.

"Kommer pågå till årsskiftet

De fyra franska och italienska flygplan som har vattenbombat skogsbranden under de senaste dagarna börjar flyga klockan halv sju på morgonen. Under torsdagen släppte de fyra flygplanen vatten sammanlagt 322 gånger. Det är cirka 2000 kubikmeter vatten. För att förstå hur mycket vatten det är kan man tänka sig att en vanlig brandbil rymmer tre kubikmeter vatten och en tankbil rymmer tio.

För Lars-Göran Uddholm handlar allt nu om att göra begränsningen så stark att den håller för uppflammande bränder. När man är trygg i det kan man börja släcka, förklarar han.

– Jag tror att branden kommer att pågå under hela hösten. Till årsskiftet. Men den här massiva insatsen kommer inte att hålla på lika länge. Men konsekvenserna av bränder i skog och mark är att det brinner under markytan. Det kommer säkert att flamma upp då och då.

Kan hoppa en kilometer

Enligt Lars-Göran Uddholm är riskerna för att branden ska innebära en fara för människor inte lika stora som tidigare.

– Men nu har vi en brandbil som utryckningsbil. Om någon blir fast i ett brandområde skickar vi den, säger han.

Han berättar att han ser på de kommande dagarna med en viss oro.

– Det hade känts skönt om vi hade varit ytterligare lite säkrare på begränsningslinjerna. Det hade vi kanske varit om vi hade haft lite mer tid för att bygga dem.

Om lördagens förändringar i vind stämmer menar Lars-Göran Uddholm att vinden kan få elden att hoppa. Då hoppar den mer än en kilometer.

– Vi kan inte bygga en kilometer breda linjer. Vi ska trycka ner elden så att den inte får så mycket energi. Vi släpper vatten i två syften, dels att begränsa och dels att försvaga branden.

Kan ta sig vidare på östra sidan

Han tror att elden kan få mer fart av skiftet i vind.

– På den östra sidan, som branden har varit på väg mot, har det brunnit. Där finns inte lika mycket brännbart. Men den sida som har legat i lä för branden finns bränsle. Då kan den ta sig vidare. Det här kan låta lite löjligt enkelt, men vi pratar om brandfronter på flera kilometer och att stoppa dem är väldigt vanskligt. Det är nästan bara flygmaskiner som har en chans – det är riskfyllt med personal på plats.

Lars-Göran Uddholm berättar att branden är lika stor nu som tidigare, men att det som brinner innanför den så kallade ringen kanske är något mindre nu.

Lars-Göran Uddholm har samma taktik nu som han har haft under den tid som branden har pågått.

– Vi fortsätter att ringa in den, förstärka begränsningen och släcka den.