Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Man död efter krock med lastbil

Uppdaterad 2016-02-21 | Publicerad 2016-02-08

Polisen: "Det är rena skridskobanan”

En lastbil och en personbil kolliderade utanför Borlänge tidigt i morse.

Föraren av bilen, en man i 30-årsåldern, avled på platsen.

Halkan låg bakom en stor mängd olyckor runtom i Sverige under morgonen.

Den svåra olyckan inträffade vid 05.30 på riksväg 70 en bit norr om Borlänge.
Av okänd anledning körde personbilen in i lastbilens släp. I bilen färdades en trebarnspappa i 30-årsåldern som dog av sina skador.

Föraren av lastbilen chockades, men klarade sig i övrigt oskadd.

Enligt polisen var det mycket halt på olycksplatsen.

– Patrullen på plats har sagt att det är blixthalka på vägen. Det är rena skridskobanan, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Den avlidne mannens anhöriga är underrättade.

Bedräglig halka

Trots mildvädret var det väldigt halt på vägarna i stora delar av Sverige under morgontimmarna.

– Det är väldigt milt i luften med plusgrader längs hela Norrlandskusten. Problemet är att temperaturen på vägbanorna ligger på minussidan och då kan man bli överraskad av halkan, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI, till TT.

Trafikverket varnade för lokal frosthalka i norra Svealand och stora delar av Norrland. Längst upp i norr utfärdades en varning för lokal ishalka.

Flera olyckor

Halkan har ställde till det i morgontrafiken runtom i landet. Bara i Stockholmsområdet inrapporterades 22 olyckor inrapporterats mellan klockan 05 och 09.

– När det gäller trafikolyckor kan det också finnas ett stort mörkertal då många inte kommer till vår kännedom, säger Albin Näverberg, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Han uppger att de underkylda vägbanorna gjort att folk inte upptäckt halkan.

– När folk ser att det är vitt på vägen kör de extra sakta. Men när det är underkylt och våta vägbanor som fryser till så syns det inte att det är halt, säger Albin Näverberg.

Utöver Borlänge-krocken har en brandman skadats allvarligt efter att ha blivit påkörd av en bilist när han arbetade med en tidigare singelolycka.

Stopp på E10:an

På E10 mellan Rautas och Rensjön i Kiruna kommun krockade en personbil och en minibuss vid 09.30. Totalt var fem personer inblandade i olyckan och en av dem har skadades allvarligt, skriver P4 Norrbotten. Enligt polisen har två personer lindriga skador.

Det rådde totalstopp i båda riktningarna i över en timme efter olyckan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln