Donald Trump: De älskar mig

Publicerad 2016-02-10

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Donald Trump är tillbaka.

Han vann det republikanska primärvalet i New Hampshire i natt – med just så gedigen marginal som opinionsinstituten hade förutspått.

Samtidigt visade det sig att de väljare som föredrar en mer konventionell presidentkandidat inte kan enas om vem som ska utmana fastighetsmiljardären.

– Jag älskar människorna i New Hampshire och de älskar mig, jublade en lycklig Trump under ett segertal som lätt hade platsat på Oscar-galan.

Följ ämnen
Donald Trump

Vallokalerna i den lilla delstaten högst upp i nordost hann inte mer än stänga förrän amerikanska tv-kanalerna och nyhetsbyråerna förkunnade att Donald Trump, precis om väntat, hade vunnit.

När närmare 70 procent av rösterna tidigt i morse var räknade såg det också ut som att marginalen till tvåan – Ohio-guvernören John Kasich, lätt skrällartat  – till och med var lite högre än väntat.

Trump hade då 34 procent av rösterna och Kasich 16.

”The Donald” svarade alltså mer än väl upp mot förväntningarna.

Ingen oväsentlig detalj i en process där just förväntningar är hårdvaluta.

Höll segertal

Så lyste den 69-årige miljardären från New York också av lycka när han klev upp på scenen i Executive Court Banquet Facility i Manchester för att hålla segertal.

Det var som alla andra anföranden mannen håller helt improviserat – och tog inledningsvis formen av rena rama Oscar-talet.

– Jag vill börja med att tacka mina föräldrar. Väldigt speciella människor. De tittar ner på mig från himlen i kväll och är så lyckliga, sa han och hyllade sedan även hustrun Melania, sina barn och sina syskon, alla fantastiska individer.

Allra mest ville han dock tacka människorna i New Hampshire

– Jag älskar människorna här och de älskar mig. Jag glömmer inte det här när jag kommer tillbaka, hette det.

Lovar krossa IS

Till de segerrusiga supportrarna oförställda glädje upprepade han också sina numer välkända löften om att bygga en mur mot Mexiko, krossa IS, göra militären starkare än någonsin och skapa fler jobb än någon tidigare president – utan att nödvändigtvis gå in på några detaljer.

– Jag kommer bli den mest fantastiske jobbskapande presidenten gud har skapat, slog han bara frankt fast.

Det allra bästa som hände honom under natten nämnde ”front runnern” dock inte – det vill säga det faktum att de republikanska väljare som föredrar en mer konventionell presidentkandidat visade sig oförmögna att enas om ett specifikt namn.

I Iowa var det Marco Rubio som fick flertalet av deras röster, men i natt kom han på en fiaskoartad femteplats. I stället slöt ”mainstream”-väljarna upp bakom John Kasich och Jeb Bush.

Det betyder att ingen av dem just nu ser ut att kunna utmana Trump.

Ännu sämre gick det New Jersey-guvernören Chris Christie, som bara samlade åttaprocentigt stöd och nu kan tvingas avbryta sin kampanj.

ANNONS