Snälla USA – låt inte denne pajas få chans att bli ny president

Jag är garanterat inte ensam om att få skrämselhicka inför utsikten att Donald Trump ska ha fingret på kärnvapenknappen.

Därför har jag en vädjan till det amerikanska folket från andra sidan Atlanten inför Supertisdagen.

Låt inte en oberäknelig pajas få chansen att inneha världens viktigaste jobb.

Följ ämnen
Donald Trump

Amerikanerna väljer givetvis vilka de vill till presidentkandidater och till president. Men vem som sitter i Vita huset påverkar också i högsta grad utvecklingen i resten i världen.

Min oro över Donald Trump gäller inte bara hans extrema åsikter utan lika mycket hans vårdslösa ledarstil.

Vad händer med världen ifall det sitter någon i Vita huset som ständigt förolämpar andra länders ledare och som tror att han ensam kan diktera villkoren för resten av världen ungefär om den vore hans affärsimperium?

Aldrig ett konkret svar

Jobbet som ledare för världens enda supermakt handlar mycket om krig och fred. Om oerhört viktiga avväganden som avgör världens framtid. Inte minst i de oroliga tider vi lever i just nu. Att vara framgångsrik affärsman betyder inte per automatik att man är lämpad att vara president.

Efter att ha följt Donald Trump i den amerikanska valrörelsen är jag förundrad över att så många amerikaner är beredda att rösta på honom. Donald Trump är visserligen underhållande men har inget politiskt program. Jag har inte hört honom svara konkret på en enda fråga om hur han ska lösa olika problem. Bortsett från att bygga en mur i södra USA och låta Mexiko betala.

Ändå har han redan vunnit tre av fyra primärval. Inför Supertisdagen leder han stort i opinionsmätningarna i de flesta av det dussin delstater som går till val.

Borde inte ha en chans

Vinner han stort är det svårt att se hur någon av de andra kandidaterna ska kunna stoppa honom från att bli republikanernas presidentkandidat. Även om det rent matematiskt återstår ytterligare några månader innan han samlat ihop det nödvändiga antalet delegatröster.

Normalt borde Donald Trump inte ha en chans i en drabbning mot Hillary Clinton men i det stämningsläge som råder i USA i dag är allting möjligt.

Jag inser att amerikanerna är arga och besvikna. Men de verkar dessutom vara i det närmaste desperata. Har de funderat över följderna på vad en röst för Trump kan innebära?

Man kan se på fenomenet Donald Trump på två sätt. Den optimistiska tolkningen är att han uppträder som en gränslös mobbare därför att han märkt att det går hem i stugorna. Om han blir republikanernas kandidat kommer han att ändra stil och bli mer seriös och statsmannamässig.

Tänk om han inte spelar en roll?

När han föreslår att USA ska stoppa muslimer från att få resa in i landet så är det mer ett sätt att vinna röster än en uppfattning som han verkligen har. När han säger att skendränkning är en helt normal förhörsmetod och att han tänker tillåta mycket värre saker än så är det ett sätt att visa amerikanska folket att han är tuff. Ifall han blir president kommer han att följa de internationella regler som finns mot användandet av tortyr.

Men tänk om det inte är så att den Trump vi ser i valrörelsen bara är en roll han spelar? Som den i dokusåpan The Apprentice där repliken "Du får sparken" har gjort honom till en superkändis över hela USA.

Tänk om en Trump i Vita huset skulle vara lika impulsiv, fördomsfull, vildsint och okunnig som den vi möter i valrörelsen?

Det amerikanska folket har världens framtid i sina händer när de går till valurnorna i dag. Jag är inte så säker på att de tänker på det.

ANNONS