Här är farligaste vägarna i helgen
Uppdaterad 2016-06-23 | Publicerad 2016-06-21
Midsommar är sommarens värsta trafikhelg
Under midsommarhelgen beräknas fyra till åtta personer dödas i trafiken och många hundra skadas. Det visar statistik från Trafikverket.
Här är de farligaste vägarna - och vad man bör undvika som bilist.
Midsommarhelgen är en av de mest trafikintensiva under året och med det följer en ökad olycksrisk. Värst är det enligt Trafikverket under torsdagen och söndagen i midsommarhelgen när många reser till och från firandet. Som bilist finns det flera saker man kan tänka på för att öka säkerheten - och vägar att föredra framför andra.
– Om det är möjligt bör man välja de vägar som är mötesseparerade för där är det är mindre risk för olyckor, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.
– En vanlig orsak till allvarliga olyckor i trafiken är att förare somnar och kör över på fel körbana och det blir en frontalkrock.
Planera din resväg
På kartor från Trafikverket kan man se vilka vägar runt om i landet som är säkrast just i år och som har mitträcke och hastighetskamera.
– De säkraste vägarna är framför allt de större motorvägarna runt om i landet, säger Beisi Sundin.
Om man åker landsvägar är det viktigt att hålla avståndet.
– Kapaciteten på de mindre vägarna är inte anpassad för midsommartrafiken och därför bör man inte köra efter vad det står på trafikskyltarna utan sänka hastigheten och hålla avståndet.
Om olyckan trots allt skulle vara framme, eller om man drabbas av motorstopp, finns det flera viktiga saker att tänka på. Att vara försiktig när man går ut ur bilen, omedelbart sätta upp varningstriangel och snabbt ta sig bort från vägen. Enligt Trafikverket har man tidigare år sett flera allvarliga incidenter när resenärer gått ut ur bilen och blivit påkörda av andra fordon i hög hastighet.
Förbered er på köer
För många som ska röra sig ut från storstadsregionerna och mot populära fest- och turistorter förknippas midsommartrafiken med långa bilköer och krypkörning.
– Som trafikant är det viktigt att vara ute i god tid och förbereda sig på att resan kan ta längre tid än vanligt, säger Beisi Sundin.
Enligt Trafikverkets statistik avled fem personer i midsommartrafiken i fjol och 219 personer skadades.
Angelica Karlsson