Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Tusentals hus riskerar att rivas

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Om gränsvärdet för radon sänks

Mängder av hus riskeras att rivas när strålskyddsmyndigheterna inför en ny rekommendation för hur höga radonhalter i hus får vara, från dagens 200 Becquerel per kubikmeter, Bq/m3 till 100.

– Enligt en första uppskattning skulle det kosta 25 miljarder kronor att sänka värdena till 100 becquerel, men vi tror att den siffran i själva verket är ännu högre, säger Hans-Olof Karlsson Hjorth på Boverket till dn.se.

Sverige är det land i Norden som har flest hus med för höga radonhalter. Omkring 450 000 bostäder överstiger gränsvärdet på 200 Becquerel per kubikmeter, Bq/m3.

Nu har strålskyddsmyndigheterna presenterat de nya rekommendationerna för Norden och lägger sig på samma nivå som Världshälsoorganisationen med ett gränsvärde på 100 Bq/m3.

Med den nya rekommendationen handlar det om en miljon bostäder som ligger över gränsvärdet,skriver dn.se.

Framförallt gäller det hus byggda på 1960 och - 70 talet. En femtedel av dessa hus är byggda i blå lättbetong. Det är dessa som får problem

– De husen måste antagligen rivas för att nå ett gränsvärde på 100 becquerel, säger Hans-Olof Karlsson Hjorth till dn.se.

Risk för lungcancer

Den största risken med höga radonhalter är lungcancer. Enligt ett pressmeddelande från Strålskyddsmyndigheten dör varje år ungefär 1300 personer i Norden av lungcancer orsakad av radon.

Nya studier visar att 63 procent av de radonrelaterade dödsfallen i lungcancer drabbar personer som exponerats för radonhalter lägre än riktvärdet 200 Bq/m3 – alltså under den nivå som tidigare inte har lett till rekommendation om åtgärder.

Beräkningar visar att 360 dödsfall i lungcancer per år skulle kunna undvikas i de nordiska länderna om alla bostäder med radonhalter över 200 Bq/m3 sänktes till 100 Bq/m3, skriver Strålskyddsmyndigheten i pressmeddelandet.

Många skolor har för höga värden

Det är inte bara bostadshus som har höga halter av radon. Många byggnader som skolor och dagis har också förhöjda nivåer.

Bara i Stockholm finns 40 skolor och daghem som inte klara det nya gränsvärdet på 100 Bq/m3, skriver Dagens Nyheter.

Men Kjell Erksson, på Sisab, säger till tidningen att det inte är något som bekymmrar Sisab i dagsläget. Många av dem blir friskrivna eftersom de har förhöjda nivåer under långtidsmätning men när man mäter under dagtid med ventilationen igång hamnar de oftast under gränsvärdet.

Enligt Miljöförvaltningen i Stockholm har det skett stora förbättringar, år 2005 hade 120 skolor och daghem radonhalter över gränsvärdet idag är siffran nere på 40, skriver DN.

Följ ämnen i artikeln