Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Professor: Larmet är obegripligt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-04-25

Överdrivet och vilseledande

Många är kritiska till Livsmedelsverkets cancerlarm.

Obegripligt, överdrivet och vilseledande, hävdar flera forskare. Det finns en misstanke om att larmet görs för att få extra pengar till forskningen.

Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära.

- Larmet är obegripligt, att gå ut och varna för cancer men ändå säga att man ska fortsätta äta chips. Det tycker jag visar att de inte har så mycket på fötterna, säger Jan-Åke Gustafsson.

Han är professor i medicinsk näringslära på Karolinska institutet och har själv skapat rubriker om cancerrisker med mat. Som han sedan tonat ned eller dementerat.

Flera är kritiska

- Trots flera studier finns det i dag inget som visar att akrylamid ger människor cancer, det har bara visats på råttor, säger professor Jan-Åke Gustafsson.

Han är inte ensam i sin kritik. Flera forskare höjde på ögonbrynen när Livsmedelsverket kallade till presskonferens i går.

- Det bästa för populationen vore om de slutade röka, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

Redan i förra veckan kontaktade forskaren bakom larmet, Margareta Törnqvist, Cancerfonden och bad om forskningsanslag för att ta reda på om akrylamid i mat kan ge cancer.

Cancerfonden upplyste då om att hon kan göra en akutansökan. Något alla forskare har möjlighet till.

"Akutanslag ovanligt"

- Det hjälper inte att slå på stora trumman för att få pengar. Vi behandlar varje ansökan på samma sätt. Men jag kan säga att det är högst ovanligt att vi ger akutanslag, säger Kenneth Nilsson, forskningschef på Cancerfonden.

Jessica Ritzén