Är det här ett vikingaskepp?

Uppdaterad 2011-08-16 | Publicerad 2011-08-15

Vrakfynd i Göta älv kan vara en världssensation

Två hobbyhistoriker kan ha upptäckt världens mest välbevarade vikingaskepp.

Fyndet ligger begravt under leran i Göta älv.

– Man hittar inte sådana här saker. Att vi snubblade över det här är helt otroligt, säger Bo-Holger Hasselqvist.

Det var i september förra året som illustratören Bo-Holger Hasselqvist, 40, hajade till när han surfade runt på nätet.

Tillsammans med kollegan Bo Larsen, 48, företagare inom lokala turistnäringen, skulle han ta fram en karta för att illustrera Göta älvs historia och letade inspiration.

– Jag snubblade över en bild av älvens botten och reagerade över en 34 meter lång och 3,6 meter bred formation som stack upp i leran. Måtten skvallrade om något spännande! Jag vinkade till mig Bo och vi tittade storögt på varandra.

Fem minuter senare hade de tagit kontakt med en dykare från Kungälv.

Ett världsarv

Sedan dess har Bo-Holger Hasselqvist och Bo Larsen varit på jakt efter vad de tror är ett världsarv. De har kunnat konstatera att ett trävrak gömmer sig under leran och kallar det för Götaälvdalsskeppet.

– Måtten, att det är så långt och smalt, och platsen där det ligger gör att vi tror att det är ett vikingaskepp, säger Bo-Holger Hasselqvist.

Göta älv var under vikingatiden en viktig kommunikationsled, där kungar som Harald Hårfager och Magnus Barfot seglade sina långskepp. Bara ett stenkast från den nya fyndplatsen hittades 1933 Äskekärrskeppet – Sveriges hittills enda bevarade vikingaskepp.

En högoddsare

Bengt Nordqvist, arkeolog vid Riksantikvarieämbetet Göteborg, säger att fyndet är en högoddsare.

– Det mesta som hittas är från senare tid. Det som är spännande i det här fallet är måtten. Men samtidigt finns det många olika typer av farkoster som kan ha de här måtten, till exempel pråmar.

Senast 6 oktober ska marinarkeologer och ingenjörtrupper från marinen gå ner och undersöka vraket.

Bo-Holger Hasselqvist kan knappt vänta.

– Det är svårt att sätta ord på det. Är det ett vikingaskepp har det legat där i tusen år, och så ska just vi hitta det. Det är en stor känsla.