Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Israel pekar ut journalister som Hamasmedlemmar

Publicerad 2024-10-24 02.03

Al Jazeeras kontor i Ramallah, i den av Israel ockuperade Västbanken. Arkivbild.

Israel anklagar sex Al Jazeera-journalister som bevakar kriget i Gaza för att tillhöra palestinska militanta grupper.

Al Jazeera avvisar påståendena.

Israel hänvisar till dokument som de påstår har hittats i Gaza samt till andra underrättelsekällor när de pekar ut de sex journalisterna, som alla är palestinska män. Israel hävdar att fyra av männen är eller har varit anslutna till terrorstämplade Hamas och de andra två till Islamiska jihad.

Nyhetsbyrån AP har inte kunnat verifiera äktheten på de dokument som Israel publicerat online för att stödja sina påståenden.

Al Jazeera: Påhittat

Al Jazeera uppger att anklagelserna är påhittade och ”en del av ett bredare mönster av fientlighet” gentemot medienätverket. Påståendena är ”ett uppenbart försök att tysta de få kvarvarande journalisterna i regionen och därigenom mörka krigets hårda verklighet från publik över hela världen”, enligt Al Jazeera.

Det arabiska mediebolaget är baserat i Qatar, där också många högt uppsatta Hamasmedlemmar befinner sig. Qatar, som finansierar Al Jazeera, har varit en nyckelspelare i förhandlingar om vapenvila i Gaza tillsammans med USA och Egypten.

Den oberoende organisationen Kommittén för att skydda journalister (CPJ) är kritiska mot Israel, som enligt organisationen ”upprepade gånger gjort liknande påståenden utan att producera trovärdiga bevis”.

”Motsägelsefull information”

Bland annat pekar organisationen på en händelse i juli i år, då två Al Jazeera-journalister dödades i en israelisk attack i Gaza stad. Då visade Israel ett liknande dokument som, enligt CPJ, innehöll motsägelsefull information om en av de dödade journalisterna, Ismail al-Ghoul.

”Dokumentet, som innehöll motsägelsefull information, visade att al-Ghoul, född 1997, fick en militär rankning från Hamas 2007 – när han skulle ha varit tio år gammal”, skriver CPJ i ett uttalande.