Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Vilset Tories väljer ledare – blir mer radikalt?

Publicerad 05.00

Efter valförlusten i somras väljer brittiska Konservativa partiet en ny ledare i helgen. Kandidaterna kommer från partiets högerfalang.

– När ett parti har gått vilse efter många år av regeringsmakt och förlorar ett val, tar det ett kliv – initialt i alla fall – mot en mer radikal inriktning, säger statsvetaren Nicholas Aylott.

En svidande valförlust i somras, då det konservativa Torypartiet gjorde sitt sämsta val sedan 1800-talet, ledde till att partiledaren Rishi Sunak avgick.

Två kandidater är redo att ta över – och båda står politiskt till höger i partiet. Det är inte helt överraskande, enligt statsvetaren Nicholas Aylott. Det har nämligen hänt tidigare vid stora valförluster, både i Labour och det Konservativa partiet.

– Det Konservativa partiet har regerat sönder sig. Medlemskapet och aktivisterna är ganska desillusionerade och ganska desorienterade, säger han.

Olika strategier

Att båda kandidaterna representerar partiets högerfalang har lett till frågor om hur stora valmöjligheter partiets medlemmar faktiskt har nu när de lägger sina röster.

Men att både Kemi Badenoch och Robert Jenrick vill driva högerpolitik innebär inte att de har samma strategiska tillvägagångssätt i ett eventuellt ledarskap.

Jenrick har profilerat sig som en ganska radikal högerpolitiker, men har gjort resan högerut relativt nyligen. Han ger också specifika policylöften inför valet. Badenoch däremot säger sig vilja utgå från partiets principer för att ta fram vallöften som ska vara klara först när ett nytt parlamentsval närmar sig – om några år.

Svagt oppositionsparti

I somras rönte partiets ledarval stort intresse i medierna, men sedan dess har den långa processen gått obemärkt förbi.

– När partiet plötsligt går från att ha en majoritet av parlamentsledamöterna i underhuset – och regeringsmakten – och sedan ska gå över till opposition med bara ungefär 18 procent av platserna, då är det ganska ofrånkomligt att medierna tappar intresse, säger Nicholas Aylott.

Som ledare för ett svagt oppositionsparti kommer den som väljs på lördag att ha ett styvt jobb framför sig.

– En utmaning för den nya partiledaren är att komma över det här djupa, djupa missnöjet med partiet som finns hos många i den brittiska väljarkåren. Partiet blev extremt impopulärt under sina senare år vid makten, säger Nicholas Aylott.