Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Israel omringar Jabalia i Gaza – ny offensiv

TT-AP

Uppdaterad 09.38 | Publicerad 07.04

Staden Jabalia inhyser ett flyktingläger och har bombats flitigt av Israel sedan kriget började. Arkivbild.

Israeliska styrkor omringar Jabalia i norra Gaza under en ny offensiv. Detta efter uppgifter om att Hamas omgrupperar sig trots snart ett års strider.

”Styrkor från den 401:a brigaden och den 406:e brigaden har framgångsrikt omringat området och fortsätter just nu att operera där”, skriver Israels militär IDF i ett uttalande.

Enligt Israel pekar underrättelser på ”närvaron av terrorister och infrastruktur för terror i området Jabalia . . . samt försök av Hamas att återuppbygga sin operationella kapacitet i området”.

Israeliskt stridsflyg har anfallit vad som uppges vara militära mål i Jabalia för att stötta armén. Vapenlager samt underjordisk och annan militär infrastruktur har träffats, enligt IDF.

Gazas civilförsvar uppger att Jabalia träffats flera gånger under natten och att offren är många.

Ny evakuering beordrad

Israel har beordrat en ny evakuering i norra Gaza, där landets militär upprepade gånger under kriget har genomfört stora flyg- och markoperationer. Upp till 300 000 människor beräknas vara kvar i området, trots svåra förhållanden och stor förstörelse.

”Vi är i en ny fas av kriget” och ”dessa områden betraktas som farliga stridszoner”, gick det att läsa på flygblad som kastats ned över norra Gaza.

Invånarna i området vittnar om tung israelisk beskjutning.

19 döda i moskéattack

Minst 19 personer dödades i en israelisk attack mot en moské i centrala Gaza tidigt under söndagsmorgonen.

AP:s journalister på plats i staden Dayr al-Balah har räknat kropparna. Samtliga offer var män, uppger det närliggande al-Aqsa-martyrernas sjukhus i ett uttalande, som säger att människor som sökt skydd befann sig i moskén.

Israels militär hävdar att målet var en Hamascentral som ska ha funnits i moskén.

Totalt har nära 42 000 människor dödats i Gaza sedan krigets start, enligt hälsomyndigheterna i det Hamasstyrda Gaza.