CSN: Gör allt vi kan för att skynda på

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 07.46

Krångel, kaos – och notoriskt långa väntetider. Sedan det nya omställningsstudiestödet infördes har det kantats av en rad problem.

Det livslånga lärandet. En chans för yrkesverksamma att studera vidare och omskola sig. Intentionerna med det stöd som infördes den 1 oktober 2022 har överskuggats av trassel och bekymmer. Knepiga regler för dem som arbetar med stödet och extrema kötider för dem som vill söka pengar – samma kaos har uppstått vid samtliga fyra omgångar som det gått att söka stödet.

Fler anställda

Sophia Beyer Rankila, tillförordnad pressekreterare vid CSN, uppger att flera åtgärder vidtagits för att korta handläggningstiderna.

Myndigheten har anställt fler handläggare och begärt ytterligare 50 miljoner kronor för hösten 2024.

– Det ligger på regeringens bord just nu. Vi har också byggt ett helt nytt handläggningssystem så att mycket av den manuella handläggningen har automatiserats, säger Sophia Beyer Rankila.

Målet att de sökande ska få svar inom tre månader är något som myndigheten dock alltjämt har svårt att leva upp till. Det är inte ovanligt att folk har fått vänta i över ett år på besked. Men jämfört med när stödet var nytt har köerna minskat, enligt Sophia Beyer Rankila.

– Man får fortfarande räkna med att behöva vänta i sex månader innan man får besked. Det kan också gå fortare eller ta längre tid.

Frågetest ska förenkla

Dessutom har informationen med kraven för stödet förtydligats. När stödet var nytt fick CSN in många ansökningar som inte uppfyllde kraven, något som också tog mycket tid att gå igenom.

– Den som ansöker får numera först göra ett frågetest som visar om man är behörig eller inte, säger Sophia Beyer Rankila.