Sökte studiestöd – hamnade i labyrint av kaos

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 07.45

Kampen pågick i över ett års tid. När Susanne Pettersson-Graff sökte stöd för att ta ett nytt kliv i arbetslivet anade hon inte vilken utdragen mardröm som väntade.

– Det är så dåligt skött. Det finns ingen som helst hänsyn.

Som en kafkaliknande labyrint. För Susanne Pettersson-Graff från jämtländska Pilgrimsstad förbyttes de ljusa planerna i absurd byråkrati.

Det började lovande. Susanne Pettersson-Graff hade arbetat i 27 år på Arbetsförmedlingen, och kände att det var dags att söka sig vidare med hjälp av det så kallade omställningsstudiestödet som infördes hösten 2022.

– Jag har alltid velat bli lärare, säger hon.

Stödet i form av ett generöst bidrag är till för personer mitt i arbetslivet så att de genom utbildning ska kunna stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

Men trots att samtliga krav var uppfyllda fick hon till sist kalla handen. Efter ett års väntan kom beskedet att pengarna var slut för dem som jobbar inom offentlig sektor. Susanne överklagade beslutet, förgäves. Besvikelsen var stor men utbildningen till yrkeslärare hade hon redan valt att påbörja och det gick bra med studierna.

Susanne arbetade kvar på Arbetsförmedlingen på halvtid och studerade på halvfart.

För sent

Stödet har hon sökt även en andra gång och sannolikt blir det ja eftersom hon, vis av erfarenhet, var snabbare med att ansöka.

– Jag satt uppe hela natten framför datorn till klockan tre på morgonen för det gäller att vara snabb när det blir ens tur i kön.

Men nu är det ändå för sent.

– Jag har fått jobb på heltid som yrkeslärare till hösten vilket innebär att jag måste tacka nej till stödet.

Skuldsatt

En annan som har drabbats är Jurga Juozapaityté, som säger att hon gått back 70 000 kronor. I väntan på besked var Jurga Juozapaityté, som är ensamstående, tvungen att ta ”vanligt” studiemedel från CSN. För att få det att gå runt för sig och den då 14-åriga dottern behövde hon också låna pengar av sin mamma och sin syster.

Efter sju månader kom svaret: ansökan bifölls men det blev inget stöd för månaderna med studiemedel. Därmed gick hon helt miste om det betydligt generösare omställningsstudiestödet för den perioden.

– Jag läste på noga men att reglerna för studiemedel krockar med omställningsstudiestödets regler framgick inte alls tydligt, säger hon.

Hon kommer aldrig att glömma dagen då hon fick beskedet.

– Det var i maj månad. Det var en solig dag men i mitt hjärta blev det som en svart storm. Jag bara grät, jag kände mig så lurad.