Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Fängslades efter dotterns fredsteckning – nu är han fri

Publicerad 10.27

Masja hamnade på ryskt barnhem och pappa fick två års fängelse – för att hon gjort en fredsteckning.

Nu har pappa Aleksej släppts och de kan äntligen gråtande krama om varandra:

– Pappa har inte ändrats. Men jag har blivit allvarligare, säger Masja till OVD-Info.

Följ ämnen
Ryssland

I april 2022 gjorde 13-åriga Masja Moskaleva i den ryska staden Jefremov en teckning: en rysk flagga med påskriften ”nej till krig”, en ukrainsk flagga med texten ”ära åt Ukraina” och så två ryska bomber på väg mot en ukrainsk mamma och hennes dotter.

Teckningsläraren sprang till rektorn, och snart var säkerhetstjänsten FSB på plats i skolan och förhörde Masja.

Några månader senare trängde tolv FSB-officerare in i Aleksejs och Masjas hem och beslagtog deras datorer och mobiltelefoner.

”Nej till krig”, står det på bilden av Masja och hennes fredsteckning.

I februari 2023 hämtades pappa Aleksej av polis och Masja skickades till ett barnhem. Dagen innan han dömdes till två års fängelse – för ”upprepad diskreditering av armén” på sociala medier – flydde Aleksej landet.

Hamnade på barnhem

Iförd en elektronisk boja tog han sig till Belarus, där kamouflageklädda män snart grep honom ytterst hårdhänt, berättar han nu för människorättsprojektet OVD-Info. I mitten av april 2023 var han tillbaka i Ryssland och sattes i fängelse.

Nio månader gick utan att han fick ringa till dottern, som efter en vecka på barnhem placerades hos mamma Olga. När far och dotter till slut fick prata grät Masja upp ett helt telefonkort utan att de fick fram ett ord till varandra.

Ibland kom säkerhetspoliser till Aleksejs cell och sa:

– Aleksej, du tror väl inte att vi släpper ut dig och lämnar dig i fred?

Masja Moskaleva och Aleksej Moskalev efter pappans frigivning.

Trodde han skulle dö

I två månader levde han i en 12-gradig straffcell utan filt och madrass, och tvingades stå upp 16 timmar om dagen. Han hamnade i straffcellen för minimala förseelser, som att han inte höll händerna bakom ryggen när han på befallning lämnade cellen.

– Ärligt talat trodde jag inte att jag skulle lämna fängelset levande. Förhållandena är hemska där, skapade för att man ska insjukna och dö, säger Aleksej.

När Aleksej släpptes ut i tisdags hade hans bruna hår vitnat under fängelsetiden. Dottern Masja var inte längre en liten flicka utan en allvarlig tonåring med långt brunt hår. Inför OVD–Infos kamera kramade de om varandra och grät glädjetårar.

– Vi har gått igenom en fruktansvärd situation. Men jag har hela tiden haft många människor runtomkring som stöttat mig – volontärer, journalister, människor som intresserat sig för den här historien, sade 14-åriga Masja till OVD-Infos utsända.