Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Vikingaskepp kantrade – ung kvinna död

Uppdaterad 10.00 | Publicerad 05.20

Norska räddningssällskapet deltar i insatsen på tisdagskvällen.

Ett vikingaskepp med äventyrare kantrade i oväder utanför Norges västkust sent på tisdagskvällen.

Fem personer kunde undsättas, men en ung kvinna har hittats död

En amerikansk kvinna i 20-årsåldern har hittats död efter att det fartyg hon färdades i kantrade utanför Norge på tisdagen.

En stor räddningsinsats pågick under natten utanför halvön Stad, som ligger mellan Bergen och Ålesund. Helikoptrar, räddningsbåtar och flera civila fartyg sökte i höga vågor, stormvindar och nattmörker. De fem personer som kunde räddas blev upplockade från en livflotte av helikopter och beskrivs som fysiskt välbehållna, men kvinnan hittades under onsdagsmorgonen död.

Dödförklarades på plats

"På morgontimmarna lokaliserade kustbevakningen i Bergen vikingaskeppet och klockan 8.10 hittades den försvunna kvinnan några hundra meter från vraket. Kvinnan togs ombord av kustbevakningen och dödförklarades på platsen", skriver insatsledare Morten Rebnord vid polisen i ett pressmeddelande.

Norsk polis har underrättat kvinnans anhöriga om situationen.

Tidigt på onsdagsmorgonen fick arbetet avslutas, meddelar den norska sjöräddningen.

Larmade om sjönöd

Olyckan skedde ungefär tio mil från kusten. Det tio meter långa och helt öppna skeppet – en kopia av ett gammalt vikingaskepp – hade larmat om sjönöd tidigare under kvällen. Men när båtar som befann sig i närheten kom dit bedömdes det då inte vara någon fara varför larmet avblåstes.

Skeppet var på väg från Färöarna till norska Ålesund, för att sedan segla vidare mot Trondheim. Personerna ombord var utländska äventyrare som hade för avsikt att göra en vikingaseglats i stil med de som gjordes över havet för över tusen år sedan.

Under natten har bland annat helikopter sökt efter den saknade personen, som ännu inte återfunnits. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln