Död val kan vara världens mest sällsynta

TT-AP

Publicerad 2024-07-16 20.59

Den döda valen bärgas från stranden på Nya Zeeland.

Den har aldrig siktats levande, ingen vet hur många exemplar som finns, vad de äter eller hur de lever sina liv i Stilla havet. Men nu kan det som brukar beskrivas som världens mest sällsynta val ha spolats i land på Nya Zeeland.

En fem meter lång varelse, en typ av näbbval, har spolats i land på en strand nära Otago på Nya Zeeland. Det döda djuret tros vara en mesoplodon traversii – en art som Internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar som ”otillräckligt studerad”.

Valen identifierades genom färgmönster och formen på sin skalle, näbb och tänder.

– Vi vet väldigt lite, praktiskt taget ingenting, om de där varelserna, säger Hannah Hendriks, rådgivare vid den nyzeeländska myndigheten för djurskydd.

Inte bekräftat

Det är ännu inte bekräftat att det faktiskt är en mesoplodon traversii som spolats upp på stranden. Men om det är det är det första gången som forskare får möjlighet att dissekera och därmed lära sig mer om däggdjuret.

– Detta kommer att leda till otrolig forskning och helt ny information, säger Hendriks.

Ben från valsorten hittades på Nya Zeeland för första gången på 1870-talet, sedan på 1950-talet samt 1986 på en chilensk ö. Dna bekräftade 2002 att de tre exemplaren var från samma art och att de skiljde sig från andra näbbvalar. Man var då osäker på om djuret var utdött eller inte.

2010 spolades två döda valar i land på Nya Zeeland. De begravdes efter att ha misstagits för en annan typ av näbbval och först efter bekräftade vävnadsprov stod det klart att det handlade om två exemplar av mesoplodon traversii.

Även 2017 strandade en död val på Nya Zeeland, vilket gör att det totalt finns sex dokumenterade exemplar av arten någonsin hittills.

Ska testas

Valen som nu spolats i land fraktades snabbt till ett kylrum och forskare ska tillsammans med lokala maorigrupper planera hur valen ska undersökas. Att dna-testa kadavret kan ta månader.

För ursprungsbefolkningen är valen en taonga, en helig symbol av kulturell vikt.