Aftonbladet

Dagens namn: Uno

TV4: SD anlitar ”nätkrigare” för att sprida desinformation

Publicerad 2024-05-14

SD:s kommunikationsavdelning kontrollerar ett 20-tal sociala medier-konton som sprider desinformation med hjälp av så kallade ”nätkrigare”.

Det framkommer i Kalla faktas program ”Nätkrigarna”.

I programmet antyds även att partiledare Jimmie Åkesson känner till innehållet.

”Det är inte så att vi gör något under hans radar” säger en nätkrigare i programmet.

I två avsnitt avslöjar TV4:s Kalla fakta med hjälp av en infiltrerad reporter att det finns kopplingar mellan Sverigedemokraterna, youtubekanalen Riks och ”trollkonton”.

SD har tidigare förnekat att de har egna ”trollfabriker” och Kalla faktas granskning visar även hur kommunikationschefen Joakim Wallerstein har försökt att mörka sanningen.

I del 2 av granskningen, Nätkrigarna, framkommer att flera Facebooksidor med tiotusentals följare – däribland Vita kränkta kvinnor och Sozzefasoner – i hemlighet styrs av Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

23 olika konton

Totalt har Kalla fakta lyckats belägga att 23 konton på olika sociala medier-plattformar kontrolleras av SD:s kommunikationsavdelning utan att det framgår.

Kontona har över 260 000 följare med mångmiljonvisningar, men i programmet antyds att det kan röra sig om så mycket som ett 50-tal konton.

I programmet framkommer även att större konton i sin tur kan användas för att marknadsföra andra, mer anonyma konton, med mindre följare, och på så sätt få större spridning på materialet.

Kalla fakta kan även avslöja att lönerna för de drygt tio personer som arbetar med att sprida olika typer av material tas direkt ur Sverigedemokraternas partikassa – som i sin tur får skattepengar i form av partistöd.

I programmet får tittarna följa hur ett gäng utvalda personer – som själva kallar sig för ”troll” och ”nätkrigare”– ska göra så kallade

memesHumoristiska klipp som skapas med video, bilder och text i syfte att bli viralt på sociala medier. som ska spridas på kontona.

Genom att jämföra olika memes kan Kalla fakta hitta fler hemliga trollkonton från SD.

I programmet tas flera exempel upp där invandrare i en skämtsam kontext associeras med jihadister, våldsamheter och kriminalitet.

Kontona används också för att smutskasta de andra Tidöpartierna. Bland annat pratar medarbetarna öppet om att de ska angripa Alice Teodorescu Måwe, KD:s toppnamn inför EU-valet.

– Skulle vara bra om man går igenom vad man kan hitta för skit på Alice, varför vi tycker hon är en sopa, säger kommunikationschefen Joakim Wallerstein i programmet.

I ett annat klipp berättar en anställd om vilken musik han ska använda när han ska göra ”narr” av Moderaterna eller ”skita på” dem.

”Det här är alltså från partiet, det är Sverigedemokraterna som ligger bakom” säger Kalla faktas ena reporter Emil Hellerud i programmet.

Memes med Åkesson i pansarvagn

Andra exempel som reportern tar upp är hur Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar jämförs med Sovjetledaren Josef Stalin, samt att partiledaren Jimmie Åkessons tal används för att förstärka ett hatiskt budskap.

I klippet, som är adresserat till ”adidasriddaren som pratar högt i mobiltelefonen med högtalaren på”, hörs hur SD-ledaren säger att han ska vara helt rak och ärlig:

”Jag tycker inte att du ska vara här. För mig är du inte välkommen i Sverige”.

Jimmie Åkesson (SD).

I ett annat klipp syns hur Åkesson, sittandes i en pansarvagn, kör in på Rinkebytorg och börjar skjuta.

I Kalla faktas program menar reportrarna att Sverigedemokraterna använder ”olika tekniker för att manipulera människors åsikter”. Detta då de menar att urvalen ”är ensidiga, motståndarna demoniseras och budskapen förvrängs”.

”Genom att sprida en stor mängd klipp om samma sak skapas en illusion av att det är sant. Det sker med hjälp av humor”, säger en reporterröst i programmet och tillägger att när det sker organiserat från hemliga konton så blir det medvetet vilseledande.

”En typ av desinformation”.

Och klippen får spridning.

”Gör inget under Åkessons radar”

I programmet hörs hur en av ”nätkrigarna” berättar hur han lyckats nå ut till 800 000 unika ungdomar – som beskrivs som den målgrupp man vill nå – med ett av kontona.

”Det är ett ganska stort inflytande”, konstaterar han.

Det pratas även om hur man bättre når olika grupper, exempelvis unga tjejer, med memes där innehållet är gulligt och roligt, jämfört med en grov rubrik och mörk bakrund som enligt nätkrigarna når ”den nischade, extrema gruppen”.

I programmet avslöjas även hur nätkrigarna genomför så kallade ”deep fakes”, där man med hjälp av AI förvränger röster och får personer att säga saker som de inte sagt.

Det är inte bara oppositionspartierna som får en släng av sleven, utan även Tidöpartierna – trots att det finns en gemensam överenskommelse att prata respektfullt om varandra.

Allt med partiledarens goda minne, enligt en av nätkrigarna.

”Det är inte så att vi gör något under hans (Jimmie Åkesson reds.anm.) radar” säger han i programmet.

Joakim Wallerstein i Sverigedemokraternas lokaler, där Kalla Fakta påstår att ”trollfabriken” drivs.

SD: Slår tillbaka mot folk som jävlas

När Kalla faktas reporter vill avsluta sin anställning får han frågan från kommunikationschefen Joakim Wallerstein om han ”genuint tycker om partiet” eller om han ”bara försöker kolla vad de håller på med”.

Wallerstein upplyser därefter om att reportern skrivit under ett ”gediget sekretessavtal”, och att man är ”aggressiva när det kommer till att slå tillbaka mot folk som jävlas med dem”.

”Gå på rättsligt, men även när det kommer till att svartmåla folk på internet. Då sitter det där gänget och ser till att det finns all information i världen om personen. För vi är en förtroendebransch” hörs Wallerstein säga i en ljudinspelning.

När Kalla fakta söker honom officiellt för en kommentar och ställer frågan om det är okej att hota en person på det sättet blir svaret följande:

”Jag ser det inte som ett hot utan det är mer en konsumentupplysning”.

SD har av TV4 erbjudits att se programmet i samband med en intervju men valt att tacka nej. De ber att få återkomma efter att programmet sänts. Aftonbladet söker och har sökt Joakim Wallerstein sedan del 1 av programmet sändes den 7 maj.

I ett mejl till Aftonbladet skriver SD:s pressavdelning att de avvaktar med att kommentera tills de har sett avsnitt 2.