Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kistgåta vid Eiffeltornet – rysk koppling utreds

TT

Publicerad 2024-06-03

Kistorna placerades nära Eiffeltornet i Paris. Arkivbild.

Tre män har gripits för att ha placerat fem kistor – draperade i den franska flaggan och med inskriptionen ”Ukrainas franska soldater” – nära Eiffeltornet.

Ryssland tros enligt fransk underrättelsetjänst ligga bakom, rapporterar BBC.

De tre männen sågs anlända till platsen på lördagsmorgonen. I kistorna som de lämnade hittades säckar med gips.

Föraren, en bulgarisk medborgare, kunde snabbt gripas och han hävdade att han erbjudits 40 euro, drygt 450 kronor, av de andra två för att transportera kistorna. Själv ska han ha kommit till Paris från Bulgarien dagen innan.

De två andra – en ukrainare och en tysk – greps när de var på väg att ta en buss till Berlin. De berättade i sin tur att de fått 400 euro för att lämna kistorna.

Misstänkt i tidigare fall

De väntas nu bli åtalade för ”uppsåtligt våld” och tjänstemän uppger att man undersöker om ”detta organiserats från utlandet”.

Enligt åklagare är en av männen även misstänkt för inblandning i ett dåd i Paris i förra månaden då ett monument till minne av Förintelsens offer vandaliserades med målade röda händer, skriver nyhetsbyrån AFP.

En dylik händelse inträffade i höstas, inte långt efter att terrorstämplade Hamas utförde sin terrorattack mot Israel, när Davidsstjärnor sprejades på husfasader på olika platser i Paris.

Kopplas till rysk propaganda

Ett moldaviskt par greps då, enligt franska underrättelser tros de ha agerat på uppdrag av Ryssland.

En fotografs bilder av både de röda händerna och Davidsstjärnorna dök senare upp på hemsidor kopplade till rysk propaganda. Händelserna var till synes menade att manipulera opinionen i Frankrike.

Kreml regerade aggressivt när Frankrikes president Emmanuel Macron i maj sade att han inte utesluter möjligheten att skicka soldater till Ukraina.