Alice Bah Kuhnke (MP): ”Kan inte förstå varför S och M är så stolta”

”EU har problem med sin migrationspolitik”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-05

Miljöpartiets toppnamn sågar EU:s nya migrationspakt – och vill istället införa ett humanitärt visum.

Men exakt vilka kriterier som ska gälla för att flyktingar ska få komma till EU och söka asyl är oklart.

– Ett kriterie skulle kunna vara att om man begått brott kan man inte få ett visum, säger Alice Bah Kuhnke i Aftonbladets ”Utfrågningen”.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


Under våren 2024 slogs klubban i bordet – och beslut fattades om EU:s nya migrationspakt. Förhandlingarna har tröskats i parlamentet, kommission och ministerråd och när beslut väl fattades var utandningen stor hos många.

Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon har kallat överenskommelsen ”en oerhörd framgång” – och moderaten Tomas Tobé har sagt att pakten ger EU ”möjlighet att ta tillbaka kontrollen”. En som inte är lika nöjd är Miljöpartiets förstanamn på valseden till EU-valet 2024.

Alice Bah Kuhnke röstade nej.

– EU har problem med sin migrationspolitik och vi var väldigt måna om att lösa problemen. Det är därför vi är politiker, för att lösa problem. Tyvärr blev det inte en problemlösning, säger hon.

Migrationspakten har fått tung kritik från människorättsorganisationer, som Civil rights defenders, Amnesty och Röda korset. Pakten innebär bland annat att flyktingar ska samlas i asylcenter utanför EU. Där ska de stanna tills de får svar på sina asylansökningar.

– Vi har lejt ut vår migrationspolitik till skurkstater, till miliser i Libyen, till Tunisien och Turkiet. Vi tar skattebetalarnas pengar och ger till kriminella grupper som säljer vapen och knark. Vi investerar i något som skapar osäkerhet i vårt näromåde. Det är oacceptabelt.

Alice Bah Kuhnke.

”Sverige har tagit ett stort ansvar”

Miljöpartiet vill att flyktingar ska kunna söka om ett humanitärt visum, för att kunna resa till Europa tryggt och genomföra sin asylansökan på plats. Ett liknande system finns idag i Österrike.

– Det skulle vara ett sätt att stoppa människosmugglarnas fruktansvärda affärsidéer som idag leder till att väldigt många dör.

1,1 miljoner sökte asyl i Europa 2023, vilka kriterier ska gälla för de som söker om visum?

– Det får föregås av expertutlåtanden. Men man kan titta på den österrikiska modellen, där är ett kriterie sannolikheten att personen som söker om inresetillstånd faktiskt skulle få sin asylansökan godkänd. Ett annat skulle kunna vara att om man har begått brott skulle man inte kunna få ett visum, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Migrationspakten innebär också att länder kan köpa sig fria från att ta emot flyktingar som kommit till Europa. Alice Bah Kuhnke vill inte att Sverige använder sig av den här möjligheten – hon ser alternativet som ett bevis för ”det stora misslyckandet”.

– Jag kan inte förstå varför Moderaterna och Socialdemokraterna är så stolta över den här migrationspakten, det här kommer inte att lösa problemen.

Men ska Sverige alltid ta lika stort ansvar för flyktingar?

– Sverige ska ta sin del, historiskt har vi tagit ett väldigt stort ansvar. Det vill vi komma bort från, och då måste vi dela ansvaret efter förmåga, säger Alice Bah Kuhnke.

Bild från en räddningsinsats i Medelhavet 2022.

”Vi är i ett nödläge”

Alice Bah Kuhnke, med bakgrund som kultur- och demokratiminister i Stefan Löfvens S-MP-regering, är en av de överlägset mest välkända toppkandidaterna i årets val till Europaparlamentet. Enligt Aftonbladet/Demoskops färska mätning är hon också populär – endast Jonas Sjöstedt (V) slår henne i förtroendeligan.

Dessutom är Miljöpartiets profilfrågor hett omdebatterade. En majoritet av världens 15–24-åringar känner stor oro inför klimatförändringarna. Ändå har partiet haft svårt att samla väljarna.

– Vi är i ett nödläge, det tror jag väldigt många känner till.

Varför röstar de inte på MP då?

– Jag vet inte, jag har ingen aning, säger Alice Bah Kuhnke och skrattar.

I riksdagsvalet 2022 fick Miljöpartiet drygt fem procent av rösterna. Inför EU-valet ser det något bättre ut. I mätningar inför landar partiet på någonstans kring drygt tio procent.

– Det viktigaste man kan göra som ung människa som röstar för första gången är att förstå att det här hänger inte på dig, men det största du kan göra är att rösta på ett parti som skapar förutsättningar för framtiden.

Hur kommer våra liv förändras kommande 25 år?

– Väldigt mycket eftersom klimatförändringarnas konsekvenser kommer göra sig påminda. Vi kommer få mer stormar, mer torka. Allt fler kommer att känna att vi måste tänka om, och tänka nytt, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Bah Kuhnke gästade Aftonbladets studio.