Ett parti dominerar förtroendeligan inför EU-valet

EU-valet 2024: Kandidaterna med högst förtroende

Publicerad 2024-06-01

Att vara känd är ett mynt med två sidor.

Det får EU-kandidater som Karin Karlsbro (L) och Emma Wiesner (C) erfara nu.

Inför slutspurten till EU-valet har fler väljare fått upp ögonen för småpartiernas kandidater – men många gillar inte vad de ser.

Det är fortfarande många som inte har en aning om vilka Centerpartiets och Liberalernas toppkandidater i EU-parlamentsvalet är.

45 procent känner inte till Emma Wiesner, 42 procent inte Karin Karlsbro.

Men siffrorna har sjunkit med 9 respektive 8 procentenheter sedan den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop i april.

Men samtidigt som kunskapen om att kandidaterna existerar ökar, ökar också andelen väljare som har lågt förtroende för dem.

Andelen med lågt förtroende för Emma Wiesner har stigit från 33 till 38 procent sedan april. Motsvarande siffra för Karin Karlsbro är 33 till 37 procent.

Ökningen i andel av väljarna som känner stort förtroende för kandidaterna är mer modest: 3 procentenheter per kandidat, till 10 procent för Wiesner och 11 procent för Karlsbro.

– De mer kända kandidaterna tenderar också att bli mer polariserande, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

 

Kandidaterna har högst respektive lägst förtroende. 44 procent uppger att de har stort förtroende för Jonas Sjöstedt. 63 procent att de har lågt förtroende för Alice Teodorescu Måwe. Siffrorna från mätningen i april inom parantes.

– Men det är helt klart så att valkampanjen i någon mening fungerar. De flesta politikerna blir lite mer kända. Eller lite mindre okända.

En som ser ut att klara konststycket att bli mer känd utan att bli mer impopulär är Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon. Andelen väljare som inte känner till henne har minskat från 29 till 23 procent, och andelen med stort förtroende har ökat från 20 till 26 procent.

Tomas Tobé och Alice Bah Kuhnke.

”En förtroendeeffekt”

I övrigt domineras förtroendetoppen av Miljöpartiet.

Alice Bah Kuhnke (30 procent), Pär Holmgren (27 procent) och Isabella Lövin (26 procent) kniper tre av fem platser i toppen på listan av politiker som flest känner stort förtroende för.

Övriga på topp fem är Jonas Sjöstedt, V (44 procent) och Tomas Tobé, M (30 procent).

Kännedomen om Karin Karlsbro (L) har ökat, men också andelen väljare som säger sig ha lågt förtroende för henne.

Frågan är varför MP-dominansen i förtroendeligan inte ger större utslag på partisympatierna.

I en mätning från igår tänkte 10,6 procent av väljarna rösta på Miljöpartiet i EU-parlamentsvalet.

– Det finns kanske ändå en förtroendeeffekt här. Det är ungefär dubbelt så många som tänker rösta på Miljöpartiet i det här valet än om det var ett riksdagsval. Men visst kan man fråga sig varför det inte går ännu bättre, uppåt 13–14 procent? Ett svar kan vara att andra undersökningar också har visat att väljarna inte tycker kandidaterna är det viktigaste för valet av parti, säger Johan Martinsson.

Emma Wiesner (C).

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.