Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Charlie Weimers (SD): ”Får man asyl blir det inte i EU”

”För den som flyr för sitt liv är en fristad det viktiga”

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-06-04

SD:s toppkandidat är fembarnspappan som lämnade Kristdemokraterna – och blev Sverigedemokraternas förstanamn i EU.

Nu vill han införa en ”nollvision” för invandring – under parollen ”Mitt Europa bygger murar”.

– För den som flyr för sitt liv är en fristad det viktiga, inte att vara i Europa, säger han i Aftonbladets ”Utfrågningen”.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


”Mitt Europa bygger murar” – så står det på de valaffischer som satts upp av Sverigedemokraterna inför Europaparlamentsvalet. På de allra flesta syns partiets toppkandidat Charlie Weimers. I Aftonbladets tvodd ”Utfrågningen” är han tydlig med att det inte är ett bildligt uttryck.

EU har en 9 000 kilometer lång landgräns. Kring den vill Weimers se fysiska barriärer. Han besökte nyligen Greklands gräns mot Turkiet.

– Där var det bara att gå fram och tillbaka mellan Turkiet och EU. Det gör naturligtvis att det är lätt för illegala migranter att ta sig över gränsen, säger Charlie Weimers.

Hur mycket gränsbarriärer runt EU faktiskt skulle kosta har Sverigedemokraterna i dagsläget ingen beräkning på. Charlie Weimers tycker att EU ska stödja de länder som skulle behöva bygga gränsskydd ekonomiskt.

Han pekar på Finlands pågående stängselbygge längs landets gräns mot Ryssland.

– De investerar många miljarder nu. Exakta belopp blir ju en förhandlingsfråga mellan parlamentet och medlemsstaterna. Där kommer vi ligga på för en generös finansiering.

Vill se ”nollvision” för invandring

Under valkampanjen har Charlie Weimers hamnat i blåsväder, efter att han i en intervju med Expressen öppnat för samarbeten med ryssvänliga partier kring bygget av gränsbarriärer. Magdalena Andersson (S) beskriver det som ett ”direkt Sverigefientligt agerande”, och finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallar samarbeten med ryssvänliga partier ”olämpliga” i Ekot i P1.

Charlie Weimers vill vara tydlig med att han inte vill samarbeta med ryssvänliga partier i några frågor som behandlar Rysslands anfallskrig i Ukriana.

– Vi vill samarbeta om migrationsfrågor, men samtidigt rösta ja till stöd till Ukraina.

Men tror du det blir tydligt för väljarna?

– Ja, om media faktiskt rapporterar vad jag säger: Att jag skiljer på utrikes- och migrationspolitik. Då kommer väljarna att förstå, säger Charlie Weimers.

Charlie Weimers har sagt att han vill se en ”nollvision” för flyktinginvandring till EU.

– I situationer som fallet med Ukraina, där får vi hitta lösningar. Men vi måste se att den stora migration vi haft till Europa har haft enorma konsekvenser för våra samhällen. Man kan få söka asyl mot EU, men får man asyl blir det inte i EU.

Vart ska de ta vägen?

– Rwanda tycker vi är ett intressant exempel, det finns också olika index som mäter demokrati och korruption, där får vi titta på de länder som ligger bäst till och inleda en dialog. EU kan ha personal på plats som ser till att detta sker under värdiga former.

1,1 miljoner människor sökte asyl i Europa under 2023. Charlie Weimers menar att en flyttad asylprocess även kommer att leda till ett slut för flyktingbåtarna på Medelhavet, som kostat många flyktingar livet.

– De dödliga båtarna blir ett minne blott. För den som flyr för sitt liv är en fristad det viktiga, inte att vara i Europa.

Charlie Weimers gästade Aftonbladets studio.

Utpekad som miljöpartist – efter fem år

2019 blev fembarnspappan Charlie Weimers, som tidigare varit verksam i såväl MUF som KDU och KD, invald i EU-parlamentet. Där har han bland annat varit rapportör till en rapport om unionens relation till Taiwan och röstat för en terrorklassning av Ryssland.

Men i Sverige har hans arbete inte väckt någon större uppmärksamhet. I den senaste förtroendemätningen från Aftonbladet/Demoskop känner 25 procent av väljarna inte till vem Weimers är överhuvudtaget. När Aftonbladet frågar folk på stan inför Weimers deltagande i ”Utfrågningen” går mönstret igen – och en person tror till och med att sverigedemokraten är miljöpartist.

– Jag har nog aldrig blivit så kränkt! Haha. Nej, det är kul att höra vad folk tror, men jag tror personen kommer få en ändrad uppfattning efter den här intervjun.

Vilket svenskt parti står du längst från i parlamentet?

– Det är Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Vänstern får jag säga då, deras nuvarande ledamot vill inte ens ta mig i hand, säger Charlie Weimers (SD).