S och C vill att regeringen agerar i JAS-frågan

Publicerad 2024-05-31

Ukrainas president vill att hans piloter ska få börja öva med Jas 39 Gripen – men så kommer det inte bli enligt försvarsminister Pål Jonson (M).

Socialdemokraterna och Centern är nu kritiska mot regeringen.

– Det finns ingen anledning att hålla inne med det här, säger Peter Hultqvist (S).

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill att ukrainska piloter ska börja öva på att flyga Jas 39 Gripen redan nu.

Men Ukraina kommer få vänta ytterligare.

Peter Hultqvist (S).

S: ”Vi bör hörsamma Zelenskyjs önskan”

Försvarsminister Pål Jonson (M) meddelade tidigare i veckan att de länder som ska skänka planet F16 har bett Sverige vänta.

Orsaken har uppgetts vara att det var svårt att införa två avancerade system samtidigt.

Peter Hultqvist (S) hade gärna sett att man började träna ukrainska piloter direkt.

– Det har redan förekommit pilottester i Sverige. Vi bör hörsamma Zelenskyjs önskan om att inleda pilotträning, säger han och fortsätter:

– Vi anser inte att det finns anledning att ha en sådan lam hållning som jag tycker att regeringen har i det här sammanhanget.

Försvarsminister Pål Jonson (M).

Långsiktig ambition

Hultqvist säger att det finns flera saker att beakta i beslutet. Dels en hjälp till Ukrainas försvar, men också en framtida industriell dimension.

– Vi vill ju hjälpa Ukraina med den här förmågan, men också ha ett långsiktigt samarbetsprojekt, alltså i syfte att vara med och bygga Ukrainas framtida flygvapen. Det finns ju en längre ambition i vårt sätt att tänka, säger han.

Hultqvist tycker att regeringen agerat passivt.

– Jag tycker att de borde vara offensivare i den här typen av diskussioner, säger han.

C efterlyser besked från regeringen

Även Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet, tycker att regeringen borde agera och efterlyser besked från statsminister Ulf Kristersson (M).

– Hur länge ska Zelenskyj och de ukrainska frihetskämparna behöva vänta på den svenska regeringen? Hur länge ska de behöva stå med mössan i hand, samtidigt som bomberna regnar över Ukraina, över sjukhus, köpcentrum och skolor? Varför lyssnar Ulf Kristersson mer på F-16:s lobbyister än på Ukrainas president? skriver Muharrem Demirok (C) till Aftonbladet.

Muharrem Demirok (C).

ANNONS