Livstidsdömd spion slipper betala skatt

TT

Publicerad 2024-06-26 14.23

Förvaltningsrätten beslutar att Peyman Kia slipper betala skatt på den ersättning han fick för att spionera för den ryska underrättelsetjänsten GRU. Arkivbild.

Förvaltningsrätten beslutar att den livstidsdömde spionen Peyman Kia slipper betala skatt på inkomsten från den ryska underrättelsetjänsten GRU, rapporterar TV4 Nyheterna.

Peyman Kia infiltrerade under flera år Säkerhetspolisen och den militära underrättelsetjänsten Must och fick ersättning för spioneriet från Ryssland.

Skatteverket krävde att Kia skulle betala skatt för de stora summor pengar han mottagit. Kia överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som under onsdagen meddelade att han slipper.

”Den praxis som Högsta förvaltningsdomstolen etablerat ger inte ett tydligt svar på hur man från inkomstskatte­synpunkt ska se på det aktuella fallet. Domstolen anser dock att 1991 års rättsfall fortfarande är vägledande för bedömningen. Eftersom brottet inte har utgjort ett led i en legal verksamhet kan inte inkomsterna beskattas”, säger Eva-Lotta Hedin, lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, i en kommentar.

Följ ämnen i artikeln